Или защо скованата в лед Гренландия е зелена земя“? ГренландияИнтересно

...
Или защо скованата в лед Гренландия е зелена земя“? ГренландияИнтересно
Коментари Харесай

Географски места, чиито имена са измислени по погрешка

Или за какво скованата в лед Гренландия е „ зелена земя “?

Гренландия

Интересно за какво големият остров, който постоянно е вцепенен от лед, се споделя „ Гренландия “ (на норвежки Grønland) – или в превод „ зелена земя “. Изглежда, че викингите, които са го разкрили, не били доста положителни по география и го объркали с Ирландия или Англия. Но източниците ни описват надалеч по-интересна история: съгласно летописеца Ари Мъдрия, който живял през IX в., Гренландия била кръстена с лека ръка от своя първооткривател Ерик Рижия. Той преднамерено желал многообещаващо име, което да притегли колонисти. Все отново, даже корави копелета като викингите имали потребност от мотив, с цел да заминат за някъде.

Въпреки това, има и друга версия, съгласно коят климатът на острова през X век бил надалеч по-гостоприемен в сравнение с в този момент, а крайбрежните региони на югозападната част на Греналндия, които Ерик видял, били покрити с гъста тревиста растителност.

Мадагаскар

Своето име остров Мадагаскар е получил от италианския странник Марко Поло. В записките си Поло описал описал някакъв остров с несметни благосъстояния, който той нарекъл Мадейгаскар. Най-вероятно обаче той е объркал Мадагаскар със столицата на Сомалия – Могадишу. Въпреки грешката, названието си останало и до през днешния ден.

 

 

Соломоновите острови

 

Соломоновите острови в Меланезия са открити от испанеца Алаваро де Менданя и Нейра (Álvaro de Mendaña de Neir). Разменяйки злато с локалните поданици, той сравнил новата земя с митичната библейска страна Офир, откъдето се счита, че били доставяни скъпоценните камъни и бижута за храма на цар Соломон. Според Светото Писание до Офир се стига от пристанище на Червено море.

Не е ясно дали Менданя в действителност е решил, че е разкрил митичната земя или просто решил да съпостави новооткрите острови на нея, само че те получили името соломонови острови. Трябва да се означи, че по това време в тези времена тайнсвената страна Офир вълнувала доста мозъци.

Австралия

Името Австралия също не оправдало упованието на неговите първооткриватели, които вярвали, че най-сетне са открили Terra Australis Incognita – митичният южен континент, за който географите били уверени, че съществува, с цел да балансира земното кълбо.

Новата земя била картрографирана от Джеймс Кук, а през 1770 година, малко преди Кук, британският откривател Александър Далримпъл написал труд, в който привел доказателства, че популацията на южния континент е над 50 милиона души. Така Австралия си останала Австралия – „ южна земя “.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР