Илън обяви създаването на нова компания, фокусирана върху изкуствения интелект,

...
Илън обяви създаването на нова компания, фокусирана върху изкуствения интелект,
Коментари Харесай

Конкуренцията в AI нараства – Илън Мъск създаде компанията xAI

Илън разгласи основаването на нова компания, фокусирана върху изкуствения разсъдък, откакто месеци наред говореше, че има проекти да сътвори съперник на ChatGPT. Компанията, наречена xAI, показа уеб страница и екип от десетина чиновници. Според уеб страницата новата компания ще бъде ръководена от Мъск и " ще работи в тясно съдействие с X (Twitter), Tesla и други компании, с цел да реализираме прогрес в осъществяването на нашата задача ". " Целта на xAI е да разберем същинската същина на Вселената ", се показва на уеб страницата, което повтаря езика, който Мъск е употребявал и преди, с цел да опише упоритостите си в региона на изкуствения разсъдък.Компанията ще бъде ръководена от Мъск, а екипът ѝ ще се състои от специалисти в сферата, в това число Игор Бабушкин, някогашен инженер в DeepMind на Гугъл, Тони Ву и Кристиан Сегеди, още веднъж от Гугъл, и Грег Янг от Microsoft. Компанията декларира, че е обособена от X Corp (Twitter), само че ще работи в тясно съдействие с X, Tesla и други компании. xAI разгласи, че на 14 юли ще организира събитие в Twitter Spaces, на което ще могат да бъдат задавани въпроси.

Илън разгласи основаването на нова компания, фокусирана върху изкуствения разсъдък, откакто месеци наред говореше, че има проекти да сътвори съперник на ChatGPT. Компанията, наречена xAI, показа уеб страница и екип от десетина чиновници. Според уеб страницата новата компания ще бъде ръководена от Мъск и " ще работи в тясно съдействие с X (Twitter), Tesla и други компании, с цел да реализираме прогрес в осъществяването на нашата задача ". " Целта на xAI е да разберем същинската същина на Вселената ", се показва на уеб страницата, което повтаря езика, който Мъск е употребявал и преди, с цел да опише упоритостите си в региона на изкуствения разсъдък.

Компанията ще бъде ръководена от Мъск, а екипът ѝ ще се състои от специалисти в сферата, в това число Игор Бабушкин, някогашен инженер в DeepMind на Гугъл, Тони Ву и Кристиан Сегеди, още веднъж от Гугъл, и Грег Янг от Microsoft. Компанията декларира, че е обособена от X Corp (Twitter), само че ще работи в тясно съдействие с X, Tesla и други компании. xAI разгласи, че на 14 юли ще организира събитие в Twitter Spaces, на което ще могат да бъдат задавани въпроси.

На събитие в Twitter Spaces в сряда вечерта Мъск изясни своя проект за основаване на по-безопасен изкуствен интелект, като вместо да програмира морал в своя AI, xAI ще се стреми да сътвори " оптимално любопитен " AI, сподели той, представен от Reuters.
Реклама
" Ако се опита да разбере същинската природа на Вселената, това в действителност е най-хубавото, което мога да измисля от позиция на сигурността на AI ", сподели Мъск. " Мисля, че той ще бъде прочовешки от позиция на това, че човечеството е просто доста по-интересно от нечовечеството. "

Според Грег Янг, който е съосновател на xAI, стартъпът ще се задълбочи в " математиката на дълбокото образование " и ще " създаде " теорията на всичко " за огромни невронни мрежи ", с цел да придвижи изкуствения разсъдък " на последващо равнище ".

Financial Times заяви през април за първи път за проектите на Мъск за основаване на AI компания, защото той се пробва да настигне OpenAI, която провокира възходящ интерес към бранша, откакто през ноември пусна известния си чатбот ChatGPT. Мъск оказа помощ за съосноваването на OpenAI през 2015 година, само че напусна основания в Сан Франциско стартъп през 2018 година поради това, което той дефинира като спор на ползи, обвързван с работата му по изкуствен интелект в производителя на електрически коли Tesla.

Позовавайки се на осведомени с въпроса, изданието оповестява, че Мъск е обезпечил хиляди чипове от Nvidia, които са му нужни за построяването на огромен езиков модел.
Реклама
В края на март Мъск се подписа в отворено писмо на Future of Life Institute, в което приканва за незабавното преустановяване на образованието на по-мощни от ChatGPT AI за интервал от най-малко 6 месеца. Но мнозина от сектора показват своя песимизъм по отношение на това деяние на Мъск, защото единствено няколко седмици по-рано - на 9 май - Илън Мъск и Джаред Бърчъл, който ръководи благосъстоянието на милиардера, са записали компания в Невада, наречена X.AI. Фирмата показва Мъск като единствен шеф, а Джаред Бърчъл като секретар.

Haй-нoвoтo нaчинaниe нa Mъcĸ идвa в нecигypeн мoмeнт зa създателя на Tesla. Социалната платформа Тwіttеr, която милиардерът закупи, e изпpaвeнa пpeд нecигypнo бъдeщe, cлeд ĸaтo Меtа пусна кoнĸypeнтнoто пpилoжeниe Тhrеаdѕ. Πpилoжeниeтo нa Меtа зaпиca 100 млн. peгиcтpaции зa пo-мaлĸo oт ceдмицa, което е една трета от ползващите платформата на Мъск.
Свързани публикации Amazon не желае да е обект на спомагателен надзор в Европейски Съюз по Закона за цифровите услуги 13 юли 2023, 08:40 Милош Драча: AI ни разрешава да трансформираме търговията на дребно 7 юли 2023, 13:27 Как мениджърите внедряват AI в фирмите си 6 юли 2023, 08:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР