Илън Мъск обещава да промени начина, по който се доставят

...
Илън Мъск обещава да промени начина, по който се доставят
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за спътниците, Starlink и SpaceX

Илън Мъск дава обещание да промени метода, по който се доставят интернет връзка

Емил Василев преди 6 минути 9 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 20:13 | 09.04.2023

Джамбази употребяват подправени тонколонки на JBL с цел да крадат коли

АвтомобилиИван Давидов - 9:34 | 08.04.2023

12-те най-здрави коли от последното десетилетие. Според J.D. Power, Consumer Reports, Repair Pal

IT НовиниДаниел Маринов - 19:21 | 08.04.2023

Чисто нови SpaceX спътници падат от небето и предизвикват огромни главоболия на Илон Мъск

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Компанията SpaceX на милиардера бизнесмен Илън Мъск работи по невероятен план, който дава обещание да достави интернет в най-отдалечените кътчета на света. Наречен Starlink, планът включва мрежа от спътници, които обикалят към Земята, като дават високоскоростен интернет до потребителите под тях.

С към този момент изстреляните над 3 000 спътника Starlink на SpaceX и плануваните в близко бъдеще още към 9 000, Starlink има капацитета да промени метода, по който хората се свързват с интернет, изключително в региони, където обичайните снабдители на интернет услуги не съумяват да обезпечат благонадежден достъп.

Това е самоуверен и упорит план с капацитет да промени света, а посредством тази публикация ще можете да се запознаете със всички детайлности. От техническото действие на Starlink до неговите преимущества и дефекти.

Какво е сателит?

В галактическите технологии спътникът нормално се дефинира като неестествен обект, изведен в орбита към Земята (или Луната, или друга планета) с съответна цел, като да вземем за пример връзки, наблюдаване на времето, научни проучвания или военно наблюдаване.

Спътниците са проектирани да устоят на рисковите температури, вакуума и радиацията в космоса. Те могат да извършват предназначението си, до момента в който са в орбита, с помощта на инструментите и системите, с които разполагат, в това число антени, слънчеви панели, задвижващи системи и датчици. Спътниците получават все по-голямо значение в актуалния свят, защото разрешават световна връзка, навигация и научни проучвания.

История на спътниците

Историята на спътниците датира от средата на 20-ти век. Първият неестествен сателит е наименуван Спутник 1. Съветският съюз го изстрелва на 4 октомври 1957 година. Това слага началото на „ галактическата конкуренция “ сред Съветския съюз и Съединените щати. Първият информационен сателит, Telstar 1 е изстрелян през 1962 година от Съединените щати. Той разреши телевизионни излъчвания онлайн сред Съединени американски щати и Европа.

През идващите десетилетия сателитната технология напредва, като намира разнообразни приложения в браншове като телекомуникациите, отдалеченото наблюдаване и прогнозата за времето. Syncom 3, първият геостационарен сателит е изведен в орбита през 1964 година, с което се открива опцията за основаване на информационни спътници, които могат да поддържат позиция над закрепено място на Земята.

Понастоящем в орбита към Земята има съвсем 7000 спътника, които служат за разнообразни цели и дават опция за редица софтуерни достижения. Спътниците не престават да са водещи в софтуерния прогрес и проучването на космоса и евентуално ще станат още по-важни при определянето на развиването на света.

Началото на плана Starlink

Частната компания за галактически проучвания на Илън Мъск, SpaceX, започва плана Starlink през 2019 година. С помощта на съзвездие от спътници в ниска околоземна орбита планът има за цел да обезпечи достъп до интернет в отдалечени региони на света.

За изстрелването на първите 4425 спътника SpaceX подаде искане до Федералната комисия по връзки (FCC) през 2015 година. По-късно препоръчаният брой спътници беше повишен на 12 000 през 2019 година, като е допустимо да бъдат добавени още 30 000 до 42 000 спътника.

Tintin A и Tintin B, първите два спътника Starlink, бяха изстреляни през февруари 2018 година. като част от тестова задача. Тези спътници бяха употребявани за тестване на дизайна и функционалността на системата Starlink, като демонстрираха нейната жизненост и успеваемост. След това през май 2019 година. беше изстреляна първата оперативна партида от 60 спътника.

Какво тъкмо вършат спътниците Starlink?

Спътниците Starlink са предопределени да оферират на потребителите в целия свят високоскоростна интернет връзка с ниска инертност. Спътниците са ситуирани в ниска околоземна орбита, на към 550 километра над земната повърхнина.

Всеки спътник Starlink е оборудван с най-съвременна електроника, като радиопредаватели, приемници и антени, които му разрешават да комуникира с други спътници в мрежата и с потребителските терминали на земята. Мощните слънчеви панели на спътниците обезпечават силата, нужна за работата на бордовите им системи.

Използването на ниската околоземна орбита от Starlink има няколко преимущества пред другите сателитни интернет системи. Поради близостта си до повърхността на Земята спътниците могат да предложат по-ниска инертност, което форсира предаването на данни. Ниската инертност е от решаващо значение за безпроблемното потребителско преживяване при видеоконференции или онлайн гейминг.

Други приложения на спътниците Starlink включват научни проучвания, наблюдаване на Земята и отдалечено наблюдаване. Освен това SpaceX възнамерява да предлага сателитно основани навигационни услуги, употребявайки съзвездието на Starlink, които биха могли да заменят GPS в региони с непостоянни или слаби GPS сигнали.

Колко спътника на Starlink са в орбита сега?

Към февруари тази година в орбита към Земята ще бъдат ситуирани към 3580 спътника на Starlink.

Можете ли да видите спътниците на Starlink?

Възможно е да видите спътниците Starlink от земята. Малките спътници се изстрелват на партиди и когато бъдат изстреляни наподобяват като влакче от ярки петна в нощното небе. Те могат да се видят в продължение на няколко дни след изстрелването, като последователно стават по-слаби и по-разпръснати, когато навлязат в оперативните си орбити.

Най-подходящото време за търсенето им е малко след залез или преди изгрев, когато небето е мрачно, само че спътниците към момента са осветени от слънцето. Можете да употребявате онлайн принадлежности, като Satellite Tracker, Find Starlink или приложението Starlink, с цел да наблюдавате позицията и времето на спътниците на Starlink, до момента в който минават над вашето местонахождение.

Как спътниците на Starlink въздействат на астрономията?

Съществуват някои опасения по отношение на това до каква степен спътниците на Starlink въздействат на астрономията. Астрономи настояват, че многото спътници в съзвездието, техните отразяващи повърхности и ниски орбити към този момент пречат на астрономическите наблюдения и проучвания.

SpaceX си сътрудничи с астрономите и други заинтригувани страни, с цел да откри решения, които да понижат въздействието oт активността на Starlink върху астрономията и да облекчат тези терзания. Някои от тези решения включват смяна на яркостта и отразителната дарба на спътниците, смяна на орбитите им, с цел да се понижат разстройствата, и основаване на софтуерни принадлежности, които да оказват помощ на астрономите да плануват и заобикалят евентуални разстройства.

Област на покритие на спътниците на Starlink

Предвижда се Starlink да предлага покритие в целия свят, с цел да свързват потребителите с интернет, изключително тези в селски или отдалечени региони, където липсва обичайната интернет инфраструктура. В съпоставяне с стандартните сателитни интернет системи, работата на спътниците в ниска околоземна орбита им разрешава да работят с ниска инертност и по-високи скорости на интернет. Интересно е, че услугите на Starlink към този момент са налични на всички седем континента след слагането на антена на Starlink в станцията МакМърдо в Антарктида.

Работата на Starlink към момента е в начален стадий и са обхванати единствено някои елементи на земното кълбо. Въпреки това, защото в орбита се извеждат от ден на ден спътници и се конфигурират от ден на ден наземни потребителски терминали, зоната на покритие бързо се усилва. До края на тази година SpaceX има намерение да разшири обсега на услугата до по-голямата част от популацията на света.

Често задавани въпроси за Starlink

Ето някои постоянно задавани въпроси по отношение на Starlink:

Може ли всеки да употребява Starlink за свързване към интернет?
Теоретично Starlink може да се употребява за достъп до интернет от всеки. Услугата обаче към момента е в начален етап на развиване и е налична единствено в избрани географски региони. SpaceX усилва мрежата си от спътници и наземни станции, с цел да обезпечи по-широко покритие с течение на времето.

За потреблението на Starlink се изисква абонамент и комплект Starlink, който се предлага със сателитна паница, рутер и различен нужен хардуер. Цената на комплекта и абонамента варира според от района и може да се окаже непостижима за някои консуматори.

В взаимозависимост от вашето устройство можете да изтеглите приложението на Starlink от Гугъл Play и iOS.

По-бърз ли е Starlink от оптичния интернет?
Starlink има капацитета да обезпечи високоскоростен достъп до интернет, който в някои случаи е съпоставим с оптичния интернет. Все отново е значимо да запомните, че скоростта на услугата може да се трансформира според от няколко фактора.

Доказано е, че при идеални условия Starlink обезпечава скорост на евакуиране до 300 Mbps и скорост на качване до 20 Mbps. Повечето стандартни услуги за сателитен интернет нормално оферират скорости на евакуиране не повече от 25 Mbps, което е по-бавно от Starlink.

Действителните скорости могат да варират според от разнообразни променливи, в това число броя на потребителите в мрежата, външната температура и местоположението на сателитната паница на потребителя. За разлика от тях, оптичният интернет понастоящем е най-бързата и надеждна интернет връзка. На някои места той обезпечава до 10 Gbps (гигабита в секунда).

Колко коства Starlink?
Към март 2023 година цената на абонамента за Starlink варира според от страната. Като цяло цената му е към 99 USD на месец. Съществува и еднократна такса от 499 USD за комплекта Starlink, който включва сателитна паница, рутер и друго належащо съоръжение.

Starlink предлага три разнообразни пакета с разнообразни ценови структури: жилищният интернет коства 95 лв. на месец с еднократна такса за нужното съоръжение от 587 лв., интернета за кемпери коства 120 лв. на месец с такса за съоръжение от 587 лв., а бизнес проекта не се предлага към момента у нас.

Влияе ли времето на Starlink?
Според няколко източника Starlink се показва добре даже при най-предизвикателните метеорологични условия, в това число дъжд, сняг и вятър. Силните дъждове и снегове обаче могат да причинят спирания на интернета. Проливният, непрекъснат дъжд може да докара до по-ниска скорост на интернет, по-дълго време за пинг и загуби на пакети в мрежата Starlink. Освен това има известия за закъснение на интернет услугата, когато върху чинията падне изобилен сняг.

Предлага ли Starlink неограничени данни?
Да, клиентите на Starlink имат безкрайно прилагане на данни. Това значи, че няма ограничавания за количеството данни, което можете да употребявате месечно. От друга страна, Starlink е въвела политика за заслужено прилагане, с цел да подсигурява, че всички консуматори имат обективен дял от наличната честотна лента. Съгласно тази политика Starlink може да дава приоритет на трафика от консуматори, които употребяват по-малко данни или употребяват услугата в интервали на по-слабо претоварване на мрежата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР