Илън Мъск е продал свои акции в Tesla на стойност

...
Илън Мъск е продал свои акции в Tesla на стойност
Коментари Харесай

Мъск е продал свои акции в Tesla за 7 млрд. долара с оглед несигурността около сделката с Twitter



Илън Мъск е продал свои акции в Tesla на стойност съвсем 7 милиарда $ през последните дни на фона на несигурността по отношение на ориста на договорката му за 44 милиарда $ по закупуването на Twitter, демонстрират документи, предоставени на Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC), оповестява " Уолстрийт джърнъл ".

Мъск, който е основен изпълнителен шеф на Tesla и най-големият акционер в автомобилния колос, е продал към 7,9 милиона акции сред 5 август и 9 август, демонстрират данните на SEC, като по този метод делът му в компанията е намалял до 15%.

Шефът на Tesla разпродаваше свои акции в компанията през последната година, когато той осребри акции на стойност към 32 милиарда $ в производителя на електрически транспортни средства. Това включваше и продажби за към 8,5 милиарда $ през април тази година, до момента в който Мъск приготвяше финансирането, с цел да поеме ръководството на обществената медия Twitter.

По това време той написа в Twitter: " Не са планувани повече продажби на акции на Tesla след днешния ден ".

Оттогава Мъск се пробва да се откаже от закупуването на Twitter, до момента в който обществената медия го съди, с цел да бъде осъществено това придобиване. Делото ще бъде импортирано в съда през октомври.

Ако съдията принуди Мъск да реализира транзакцията, може да бъде застрашено негово финансово финансиране за повече от 33 милиарда $, съгласно регулаторна документи. Той към този момент има повече от 9% от Twitter, оценени на към 4 милиарда $ при 54,20 $ за акция, цената на изкупуване на компанията от страна на Мъск.

Попитан в " Туитър " дали е завършил с продажбата на акции, Мъск отговори: " Да ", като той и през април написа, че повече не възнамерява спомагателни продажби на негови акциите в Tesla.

На 9 август той добави: " В случай (надяваме се малко вероятен), че Twitter принуди тази договорка да завърши и не се реализира финансиране от някои акционерни сътрудници, е значимо да се избегне незабавна продажба на акции на Tesla ".

Ако договорката с Twitter не завърши, Мъск ще закупи още веднъж акции на Tesla, сподели той. Милиардерът също по този начин допусна, че може да сътвори своя лична платформа за обществени медии - X.com - в случай че договорката с Twitter се провали. Преди да се съгласи на покупката на Twitter, Мъск уточни, че " обмисля съществено " сходно начинание.

Мъск, чието чисто благосъстояние възлиза на към 250 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на организация Блумбърг, получава отплата в акции и не приема заплата от Tesla.

Той от дълго време не желаеше да продаде дялове в компанията, което можеше да отслаби контрола му върху нея. Голяма част от миналогодишните продажби бяха предопределени за покриване на отговорности по удържане на налози, свързани с упражняването на варианти върху акции на Tesla.

Миналата седмица акционерите на Tesla пък разчистиха пътя за " сплитване " (разделяне) на акциите на компанията по формулата " нови три за една остаряла акция ", което, съгласно компанията, е предопределено да направи собствеността по-достъпна за чиновниците и самостоятелните вложители.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР