Икономия на средствата е акцент в юбилейното издание на Габровското

...
Икономия на средствата е акцент в юбилейното издание на Габровското
Коментари Харесай

Откриват 25-то Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството

Икономия на средствата е акцент в юбилейното издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството.

То е отдадено на екологични и стопански проблеми като намаляващите естествени запаси и бързо свиващото се поле на неточност, в което се намираме, оперирайки като цивилизация, изправена пред обществен и екологичен прелом.

Церемонията по разкриване на изложбите и връчването на премиите ще се състои на 20 май, петък, от 19:00 часа в Музей „ Дом на хумора и сатирата “ в Габрово, а програмата от събития за откриването на биеналето ще продължи до 24 май.

645 художници от 77 страни изпратиха 1 100 произведения, от които интернационално жури избра за присъединяване 81 карикатури на 69 художници от 32 страни в карикатурната галерия и 39 произведения на 37 художници от 20 страни в изложбата със модерно изкуство. Кураторската галерия в биеналето включва 18 създатели от 9 страни. Журито за подигравка е в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нийлс Бо Бойесен и Раима Супрани. Журито за модерно изкуство включва кураторите Диана Кемпбъл Бетанкур (Dhaka Art Summit), Лука Ло Пинто (директор на Музея за модерно изкуство MACRO в Рим) и Юнг Ма (галерия „ Хейуърд “, Лондон).

Кураторската галерия е дело на немско-американския художник и карикатурист Олав Вестфален и е озаглавена. Тя упорства, че изкуството победи, когато не успее да съобщи тъкмо обещано мнение и основава неразбория в посланието си. Кураторът залага на периферен метод и се концентрира върху главните обществени настройки, които евентуално са еднообразно огромна част от екологичните проблеми, колкото това какво горим, какво ядем или на кого даваме да ни прави мръсната работа.

„ Има типове комизъм, които тоталитаристите, сексистите или расистите не понасят. Това е добра вест. Лошата вест е, че същият тип комизъм може да бъде тъкмо толкоз провокиращ за моралистите, евангелистите и даже прогресивните сатирици. Габрово, столицата на самоироничния комизъм – градът, трансформирал предразсъдъците на всички против себе си в източник на гражданска горделивост и туристически доходи – може да е идеалното място за образование в бездънен комизъм, за превръщане на внимание на неяснотите, сложността, изненадите, ученето и отучването. “, споделя кураторът Олав Вестфален.

В интервала 20 май – 30 септември биеналето ще показа богата паралелна стратегия от събития (в и отвън Музея) – наблюдаване на птици, полемики, прожекции, екологични игри и детски ателиета. Освен в Габрово и в София биеналето включва изложения и събития в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център „ Пода “, Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, Национален парк „ Централен Балкан “.

Партньори на програмата са водещи екоорганизации в страната: „ Грийнпийс България “, „ Зелени Балкани “, Спасителен център за диви животни, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за отбрана на птиците, Сдружение за дива природа „ Балкани “, Природонаучен музей – София, Природен парк „ Българка “, Национален парк „ Централен Балкан “, дирекция „ Инфраструктура и екология “ при Община Габрово.

По традиция биеналето ще предложи особено направени сувенири, измежду които мед от пчели, отглеждани на терасата на Дома на хумора, специфична крафт бира, остатъчният малц, от която се употребява за храна в животновъдно стопанство и куп продукти със занимателен дизайн, предопределени да подкрепят посетителите в построяването на по-екологични привички.

Биеналето се провежда с финансовата поддръжка на Министерство на културата и Община Габрово. Финансов принос към реализацията му имат също Гьоте институт – България, Полски институт, Frame Contemporary Art Finland, Федералното министерство на Република Австрия, Норвежкият офис за модерно изкуство, Датското посолство, Комитетът за поддръжка на изкуствата в Швеция, HFK Bremen, Търтей Консулт, Си Вендинг Спот.

Светът e на стероиди. Природата е приватизирана и изтъргувана за без пари. Ненаситността ни в извличането и потреблението на запаси породи отложен екологичен дълг. Акселерацията и гигантизмът сътвориха метаболитен цикъл сред капитал и природа, Север и Юг, богати и небогати, чисто и нечисто, с лакомия и хипертрофия в единия край и безсилие в другия. В ход е световно фрийк шоу, театър на диспропорцията и изкривяването, напомнящ на представленията с хора и животни с деформации през XIX век.

Възможно ли е следователно планетарното мислено да се презареди с комизъм, ирония, веселба и дружелюбие? За да проумеем по какъв начин да преминем през краха допустимо най-хуманно или да преосмислим какъв брой ни е задоволително и какво значи да живеем добър живот. Темата „ Икономия на средствата “ значи смяна към грижа и поддръжка вместо нормалния шоубизнес; вглеждане в обществото, само че и взор към изкуството, неговите способи на произвеждане и изразни средства, където късото, икономичното и елементарното са част от поднасянето на поантата.

Маргарита Доровска, шеф на Музей „ Дом на хумора и сатирата “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР