Икономисти разкритикуваха предложения проект на Закона за държавния бюджет за

...
Икономисти разкритикуваха предложения проект на Закона за държавния бюджет за
Коментари Харесай

Икономисти за бюджета: Сланинката е в разходите, но вдигнат ли се данъците ще станем токсични

Икономисти разкритикуваха оферти план на Закона за държавния бюджет за 2023 година от служебното държавно управление. В студиото на bTV икономистът Кузман Илиев съобщи, че е можело да има примерен бюджет, който да върже ръцете на политиците, с цел да не харчат доста. Служебният кабинет одобри пътя на най-малкото противодействие с бюджета, разяснява икомомистът и добави, че дефицитът в бюджета е безконтролен и сразяващ.

Според него рецесията занапред следва. Сланинката е при разноските и оттова може да се ореже, счита Кузман Илиев. Да се подвигат директни налози в условия на рецесия, е безусловно самоубийствено, предизвести икономистът. Той прикани да не се подвигат налозите, тъй като средата у нас ще стане нездравословна и токсична в идващите години.

Кузман Илиев съобщи, че с подобен бюджет България ще гледа Еврозоната през крив макарон. Изглеждаме като бананова република, призна икономистът. Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев съобщи, че бюджетът е огледалото на страната. Ако желае Народното събрание ще направи каквото би трябвало, само че Министерство на финансите дава какво е ситуацията. Когато са три разнообразни структури, три разнообразни политики - излиза едно нищо, посочи Дачев. Той посочи, че България не влага в нищо ново.

Икономистът Евгени Кънев добави, че бюджетът няма да се промени, до момента в който не се появи ясна политическа воля, която да движи страната напред. В момента сме като транспортен съд без ясна посока, разяснява Кънев. Той уточни, че има поле за повдигане на налозите за ставката по Данък добавена стойност да вземем за пример. Въпросът не е единствено да се подвигат налозите или да не се подвигат, само че би трябвало да се мисли и за разноските, прикани Евгени Кънев.

Той предизвести, че в случай че няма държавно управление, няма да има Еврозона и стабилизация на обстановката у нас. Той добави още, че на осигуровките се гледа като панацея, която да оправи бюджета и да спре публичното неодобрение.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР