Икономиките в Азиатско-тихоокеанския регион ще доминират глобалния растеж през следващата

...
Икономиките в Азиатско-тихоокеанския регион ще доминират глобалния растеж през следващата
Коментари Харесай

Азия ще води икономическия растеж догодина. Европа и САЩ вероятно ще са в рецесия

Икономиките в Азиатско-тихоокеанския район ще преобладават световния напредък през идната година, настояват от S&P Global Market Intelligence, предава Си Ен Би Си.

S&P предвижда, че районът ще реализира действителен напредък от почти 3,5% през 2023 година, до момента в който Европа и Съединени американски щати евентуално ще бъдат изправени пред криза.

„ Азиатско-тихоокеанският район, който генерира 35% от международния БВП (БВП), ще господства световния напредък през 2023 година, подсилен от районни съглашения за свободна търговия, ефикасни вериги за доставки и конкурентни разноски “, показаха от S&P Global в записка.

Компанията намали прогнозата си за растежа на световния действителен Брутният вътрешен продукт с 0,6 процентни пункта и в този момент чака да види растеж от 1,4% през 2023 година Това е внезапен спад спрямо световния напредък от 5,9% през 2021 година и даже по-бавен от растежа с 2,8%, който S&P чака за 2022 година

Докато отрицателната вероятност отвън Азиатско-тихоокеанския район хвърля сянка върху цялостната световна стопанска система, S&P Global предвижда, че светът евентуално ще успее да избегне цялостна криза.

„ С сдържан напредък в Азиатско-тихоокеанския район, Близкия изток и Африка, международната стопанска система може да избегне спад, само че растежът ще бъде най-малък “, сподели Сара Джонсън, изпълнителен шеф на икономическите проучвания в S&P Global Market Intelligence.

„ Глобалните стопански условия не престават да се утежняват, защото инфлацията остава неприятно висока, а изискванията на финансовите пазари се стягат “, сподели тя, като добави, че Европа, Съединените щати, Канада и елементи от Латинска Америка евентуално ще изпаднат в криза през идващите месеци.

Според S&P Global  Югоизточна Азия и Индия ще се възползват от диверсификация на търговията си „ надалеч от континентален Китай “.

Данните от топлинната карта на веригата за доставки на Си Ен Би Си демонстрират, че Китай губи част от своята индустриална и експортна доминация поради политиката си за нулев Covid.

Предвид упованията си за закъснение на инфлацията и облекчение на паричните политики през идващите години, S&P чака световният действителен Брутният вътрешен продукт да се увеличи до 2,8% през 2024 година и 3,0% през 2025 година

Рецесия в Съединени американски щати и Европа

Икономиките в Европа и Северна Америка, които съставляват повече от половината от международното произвеждане, евентуално ще бъдат изправени пред криза в края на 2022 година и началото на 2023 година, показват от S&P.

„ Изключително високата инфлация изтощава покупателната дарба и ще докара до спад в потребителските разноски “, се споделя в бележката. „ Както Европа, по този начин и Северна Америка ще се сблъскат с въздействието на смекчаването на търсенето и стягането на финансовите условия върху жилищните пазари и финансовите вложения “, прибавят от компанията.

S&P сподели, че плануваните свивания в Съединени американски щати и Европа също евентуално ще окажат резултат в целия свят посредством търговски и финансови потоци.

Fitch Ratings също чака стопанската система на Съединени американски щати да навлезе в „ територия на същинска криза “ през второто тримесечие на 2023 година, макар че тя ще бъде относително лека от историческа позиция.

„ Прогнозираната криза е много сходна на тази от 1990-1991 година, която последва сходно бързо стягане на политиката Фед през 1989-1990 година Въпреки това рисковете от спад произтичат от съотношенията нефинансов дълг към Брутният вътрешен продукт, които в този момент са доста по-високи, в сравнение с през 90-те години на предишния век “, сподели Олу Сонола от Fitch.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР