Икономиките на САЩ и Китай не могат една без друга,

...
Икономиките на САЩ и Китай не могат една без друга,
Коментари Харесай

Технологичните инвестиции на САЩ и Китай остават асиметрични


Икономиките на Съединени американски щати и Китай не могат една без друга, въпреки че вложенията понижават
(снимка: CC0 Public Domain)

Търговската война и пандемията доведоха до забележителна изолираност на полупроводниковия бранш надлежно в Съединени американски щати и Китай. Според статистиката, взаимните вложения на двете свръхикономики като цяло са намалели със 75% в интервала от 2016 до 2020 година , а в софтуерния бранш спадът е достигнал 96%.

Преди пет години китайските вложители вложиха 48,5 милиарда $ в стопанската система на Съединени американски щати. Но последователно вложенията от Китай минаха към Европа и Африка, сочи разбор на Bain & Co., данни от който разгласява Nikkei Asia Review.

Но спадът на вложенията сред Съединени американски щати и Китай е несъразмерен. Докато китайските вложения в американската стопанска система са спаднали с 85% сред 2016 и 2020 година, американските вложения в Китай са намалели единствено с 38%.
още по тематиката
В края на предходната година американските вложители са вложили в китайската стопанска система 8,69 милиарда $, до момента в който китайските вложители са подкрепили стопанската система на Съединени американски щати с не повече от 7,2 милиарда $.

Най-силно потърпевши от рецесията в връзките сред двете страни са софтуерният бранш, недвижимите парцели и опазването на здравето. От 2018 година до април на настоящата година Съединени американски щати включиха в черния лист 168 китайски компании, без да се броят Huawei Technologies и нейните подразделения.

Според специалисти, наклонността към изолираност на стопанските системи на Съединени американски щати и Китай ще продължи и през идващите години, само че не се чака цялостно делене, защото двете страни не могат една без друга в безусловно всички области.

Засегнатите компании ще би трябвало да разпознават слабостите в своите вериги на доставки, с цел да намерят различни сътрудници и да понижат рисковете, подбудени от геополитическите процеси.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР