"Икономиките на Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора

...
"Икономиките на Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора
Коментари Харесай

Русия контролира Западните Балкани чрез енергетиката

"Икономиките на Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора са релативно дребни и подвластни от вноса на енергийни запаси и по тази причина експанзията на съветския капитал в района е източник на накърнимост, която се употребява за практикуване на напън върху държавните управления при взиманато на стратегически решения и в областта на сигурността и външната политика. "

Това се споделя в отчета на Центъра за проучване на демокрацията, озаглавен "Оценка на съветския стопански отпечатък в Западните Балкани. Рискове от корупция и завземане на страната ". Той бе показан във Вашингтон и се отнася за Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Размерът на съветския стопански отпечатък в района се резервира релативно постоянен през последното десетилетие, като се изключи Черна горa, където той се свива сензитивно, открива отчетът.

Присъствието на Русия е съсредоточено в няколко основни браншове - енергетика, банкиране, металургия и недвижими парцели.

"Съществуването на локални олигархични мрежи, свързани с съветски предприятия в енергийния бранш, е един от най-видимите белези за необяснимото генериране на благосъстояние, което се употребява постоянно за вложения в недвижимо имущество и финансови активи. По този метод тези неофициални мрежи реализират по-голямо въздействие върху националните държавни управления, което в композиция с управническите дефицити и нереформираните публични системи води до завземане на страната. "

Използваните от Русия средства са известни:

- политически напън

- "мека " мощ, в това число културни, медийни и религиозни акции

- стопански лостове - от надзор и придобиване на значими енергийни активи до финансиране на политически партии и медии

- съгласуван разказ от Кремъл, целящ подкопаване на европейските полезности.

"Всичко това попада на плодородна почва - нестабилни институции за ръководство и правда, систематична и съществуваща от години корупция в администрацията и на политическо ниво. Сместа от слаби институции и клептократични трендове плюс медийна агитация и геополитически напън от Русия (но и от други страни), накара доста от държавните управления в региона да одобряват политики, несъвместими с националната им сигурност или ползите им за развиване. "

Докладите излизат дни преди оповестяването на 6 февруари от Европейската комисия на нова тактика за Западните Балкани. Целта ѝ е да даде по-ясна вероятност за консолидираното на целия полуостров в Европа. Освен това евроинтеграцията на региона е измежду главните цели на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Черна гора

В Черна гора икономическото въздействие на Русия е най-силно. Въпреки че политическите връзки сред двете страни се утежняват, откакто Черна гора стартира интензивно да работи за присъединението си към НАТО, икономическият продан не понижава, открива проучването. Кулминация на политическото недоразумение сред двете страни настава при неуспелия опит за прелом, в който се подозира присъединяване на Русия, и съветската поддръжка за черногорската опозиционна партия Демократичен фронт. Дори тогава обаче размерът на съветските вложения не пада под 10 % от общите директни задгранични вложения.

"Русия се възползва от дефицитите в ръководството на Черна Гора, с цел да се добере до преференциални приватизационни благоприятни условия и държавни дотации ", написа в отчета.

Македония

Икономическото въздействие на Русия в Македония е по-незначително спрямо другите страни в района. Съществуват обаче косвени каналите на въздействие. Приходите на съветските компании, работещи в Македония, са се нараснали четири пъти - от 63 милиона евро през 2006 година на над 212 милиона евро през 2015 година

Голяма част от съветските вложения в Македония минават през трети страни, в това число посредством офшорни дестинации като Кипър и Белиз, като по този метод се скрива същинският размер на съветския икономическия отпечатък. Русия също по този начин заплашва македонската енергийна независимостта като управлява единствения газов маршрут в страната - Трансбалканския газопровод.

"Газпром слага на Македония една от най-високите цени на газ в Европа и постанова на страната да предприеме скъпо разширение на мрежата за природен газ ", отбелязва Цетъра за проучване на демокрацията.

Отбелязва се риска съветското икономическо въздействие в страната да нарасне поради готвените енергийни планове през идващото десетилетие.

Сърбия

Руски компании директно или индиректно управляват до 10% от стопанската система на Сърбия, регистрира още отчета. Корпоративното наличие на съветски компании в страната, измерено по размер на доходи и активи, е даже по-голямо, в сравнение с в Черна гора, където съветските директни задгранични вложения са една трета от Брутният вътрешен продукт на страната.

Ключова за руско-сръбските връзки е поддръжката на Русия за непризнаването от Сърбия на едностранната декларация за самостоятелност на Косово. Освен това през 2008 година двете страни подписват енергийно съглашение, което включва придобиването от страна на "Газпром " на най-голямата държавна компания за нефт и газ в Сърбия - Naftna Industrija Srbije (NIS).

"Освен корпоративните вложения, Русия ползва и директни междуправителствени схеми за разпределяне на заеми, за да ускори наличието си в сръбската стопанска система ", акцентират създателите на отчета.

Босна и Херцеговина

Според Дейтънското съглашение, Босна и Херцеговина се състои от две елементи –Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска. В Република Сръбска, където има сръбско малцинство, позицията на Русия е най-силна.

Босна и Херцеговина е напълно подвластна от съветските доставки на газ, отбелязва отчета. Двете рафинерии, с които страната разполага и които се намират на територията на Република Сръбска, също са под контрола на съветски компании. Русия от години е най-големия задграничен вложител в Република Сръбска и е на четвърто място в Босна и Херцеговина със своите към 547 милиона евро директни задгранични вложения през интервала 2005 – 2016 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР