Икономиката на Великобритания подобри растежа си през септември след слабото

...
Икономиката на Великобритания подобри растежа си през септември след слабото
Коментари Харесай

Подобряване на британския икономически растеж до 0,6% през септември



Икономиката на Англия усъвършенства растежа си през септември след слабото показване през лятото, демонстрират данни на формалната английска статистика ONS.

Брутният вътрешен артикул се увеличи през септември с 0,6% по отношение на август, когато обаче набъбна с едвам 0,2% (низходяща проверка от предходна оценка за напредък с 0,4%) и откакто през юни означи спад с 0,2 на 100.

Въпреки ускоряването на икономическия напредък през септември, Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство е към момента с 0,6% под неговото равнище през февруари 2020 година - тъкмо месеци преди началото на коронавирусната пандемия и последвалия първи локдаун в страната.

Септемврийският напредък беше подкрепят от по-силната продукция в здравния бранш, защото хората се върнаха към лекарските визити след техния стабилен спад по време на пандемията, което докара до покачване на целия бранш на услугите през септември с 0,7% по отношение на месец по-рано.

Индустриалното произвеждане обаче се сви с 0,4%, защото доставките на газ се намалиха за четвърти следващ месец, като в това време продължиха и проблемите във веригите на доставки като във Англия, по този начин и в международен мащаб.

Според ONS Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство за цялото трето тримесечие (юли - септември 2021 г.) набъбна с 1,3%, само че след растеж с 5,5% през второто тримесечие. Спрямо година по-рано английската стопанска система набъбна през третото тримесечие с 6,6%, само че след скок с 23,6% през предходните три месеца.

Графика на тримесечния Брутният вътрешен продукт на Англия (спрямо година по-рано)



Петата най-голяма стопанска система в света се сви с близо 10% през пандемичната 2020 година, само че Международният валутен фонд предвижда, че тя ще означи най-солидно икономическо възобновяване по отношение на останалите членове на Г-7, нараствайки с 6,8% през 2021 година

Въпреки това бързо възобновяване от коронавирусната икономическа рецесия напролет, последва закъснение на растежа през лятото заради композиция от възходящи случаи на Covid-19, проблемите с световните вериги на доставки и дефицита на някои категории служащи на острова след Брекзит.

През предходната седмица пък Английската централна банка съобщи, че резервира съвсем нулевите лихвени ставки, защото неотдавнашният стопански напредък е бил по-слаб, в сравнение с се очакваше. В същото време АЦБ ще следи от близко положението на пазара на труда, откакто държавната скица за отбрана на работните места завърши на 1 октомври.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР