Икономиката на Саудитска Арабия се е свила с 4.5% през

...
Икономиката на Саудитска Арабия се е свила с 4.5% през
Коментари Харесай

Икономиката на Саудитска Арабия реагира неблагоприятно на петролната стратегия

Икономиката на Саудитска Арабия се е свила с 4.5% през третото тримесечие на 2023 година, което е най-голямото стесняване от 2020 година насам.

Според информацията този спад се дължи главно на понижението със 17% в петролния бранш, което е разследване от целенасочените дейности на кралството за ограничение на производството на нефт и повишение на цените.

Това съставлява най-значителното стесняване от три години насам, като последният спад се наблюдаваше при започване на 2021 година, в изискванията на световните разтърсвания, породени от Ковид пандемията.

Миналата година Саудитска Арабия означи постоянен стопански напредък – близо 9%, изпреварвайки всички останали страни от Г-20. Това се дължеше на внезапното увеличение на производството на недопечен нефт и на разстройствата на международните енергийни пазари заради спора на Русия с Украйна, което за първи път задвижи Брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия до над $1 трилион.

В отговор на икономическото стесняване Моника Малик, основен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank PJSC, предвижда стесняване на саудитската стопанска система с 0.8% за годината. Междувременно Световната банка планува понижение с близо 1% през 2023 година

Растежът в непетролната сфера, който е в центъра на напъните за диверсификация на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, се е нараснал с 3.6% съгласно първичните данни. На тримесечна база обаче растежът отвън петрола означи нарастване от едвам 0.1%, което е най-бавното от края на 2020 година насам. Общият Брутният вътрешен продукт е намалял с към 4% на тримесечна база.

Планът “Визия 2030 ” на саудитското държавно управление, иницииран през 2016 година, има за цел да понижи зависимостта на стопанската система от приходите от нефт.

Въпреки увеличените вложения в браншове като туризма и производството, обвързваният с петрола експорт към момента съставляваше към 90% от общия експорт през миналата година. Министърът на финансите Мохамед Ал-Джадаан акцентира целта за стимулиране на растежа на непетролния бранш, като се стреми към междинен напредък от 6% до края на годината. Той призна, че до 2026 година се чакат дефицити заради ускорените разноски за планове за диверсификация.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР