Икономиката на САЩ се сви по-малко от очакваното през второто

...
Икономиката на САЩ се сви по-малко от очакваното през второто
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ се сви по-малко от очакваното през второто тримесечие



Икономиката на Съединени американски щати се сви по-малко от предстоящото през второто тримесечие на фона на агресивното стягане на паричната и лихвена политика от страна на Федералния запас за битка с високата инфлация, само че все пак бележи спад за второто следващо тримесечие, което може да ускори страховете, че водещата международна стопанска система към този момент се намира в " техническа криза " криза.

Брутният вътрешен артикул се сви през интервала април - юни с 0,6% на годишна база, до момента в който експресната оценка на Търговския департамент преди време беше за спад с 0,9% и откакто през първото тримесечие стопанската система се сви с 1,6 на 100.

По-малкият от предстоящото спад е вследствие на възходящите проверки на данните за потребителските разноски (до покачване с 1,5% от 1,1% предходна оценка) и за частните вложения в бизнес ресурси, които обаче бяха отчасти обезщетени от низходяща проверка на данните за дълготрайните жилищни вложения (спад с 16,2% при предварителна оценка за намаляване с 14%).

Освен това чистата търговия оказа позитивен принос за стопанската система на Съединени американски щати първи път от две години насам, защото износът през второто тримесечие скочи със 17,6%, воден от промишлени доставки, материали и пътувания, а вносът набъбна с едвам 2,8%.

Спад на Брутният вътрешен продукт за втори следващ месец значи, най-малко на доктрина, че стопанската система на Съединени американски щати се намира в техническа криза, като понижението през две следващи тримесечия беше първото от така наречен " Голяма криза " през 2007-2009 година, в случай че бъде изключен спад през първата половина на 2022 година, когато започва коронавирусната пандемия.

Междувременно корпоративните облаги в Съединени американски щати се покачиха с 9,1% през второто тримесечие до нов връх от 2,62 трлн. долара  след спад от 4,9% през предходния интервал.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР