Икономиката на България продължава да расте, макар с по-малко, отколкото

...
Икономиката на България продължава да расте, макар с по-малко, отколкото
Коментари Харесай

Българската икономика с 3.4% ръст, инфлацията стигна 3,5 на сто

Икономиката на България продължава да пораства, въпреки с по-малко, в сравнение с ни се желае. Брутният вътрешен артикул (БВП) се усилва с 3.4% през второто тримесечие на 2018 по отношение на същия интервал на миналата година. В съпоставяне с първите три месеца на 2018 година пък растежът е с 0.8%, демонстрират данни на Национален статистически институт.

В номинално изражение Брутният вътрешен продукт доближава 26 047 млн. лв.. Най-голям дял заема крайното ползване (79%), което възлиза на 20 586 млн. лв..

Годишната инфлация от юли предходната година до същия месец на 2018-та е 3.5%, оповестиха през днешния ден от Националния статистически институт. Според данните за месец левът се е обезценил с 0.7%.

През юли 2018 година по отношение на предходният месец най-сериозно са се усили цените в сферите развлечения и просвета (+ 5.6%) и заведения за хранене и хотели (+ 2.3%). Поевтиняването е най-чувствително при цените на облеклото и обувките (-2.8%).

Цените на продуктите в дребната консуматор кошница са се повишили с 0.3% за месец и с съвсем % от декември до юли.

През предишния месец са се нараснали с близо % цените на ориза, хляба, месото от наедрял рогат добитък, малотрайните салами, рибата, млечните артикули, олио, ябълки, оцет, праскови и кайсии. С близо 5 на 100 са скочили цените на цитрусовите плодове. На 6 на 100 е поскъпнал зрелият лук.

Статистиката записва най-малък спад с под % в цените на брашно, самун „ Добруджа “, свинско месо, месо от домашни птици, трайни салами, кайма, пълномаслено прясно мляко, кисели млека, извара, маргарин.

С над 20 на 100 по-ниска е цената на зелето, зелен боб, тиквички и патладжани - приблизително с 18%, картофи - с 10%, сладолед - с 8.2%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР