Икономиката на България е изправена пред нови рискове. Покачващите се

...
Икономиката на България е изправена пред нови рискове. Покачващите се
Коментари Харесай

Мнението на австрийския и германския бизнес за инвестиционния климат у нас

Икономиката на България е изправена пред нови опасности. Покачващите се цени слагат фирмите и частните семейства под голям напън, а енергийната рецесия към момента не е позволена, написа Агенцията за икономическо развиване на Германия (Germany Trade & Invest - GTAI) в поредицата си " Икономически вероятности - България (декември 2022), оповестиха от Германо-българската индустриално-търговска камара в последния брой на бюлетина си " Bulgarien Aktuell ", получен в Българска телеграфна агенция.

През 2022 година стопанската система на България продължи да се възвръща от пандемията с ковид. Износът на услуги и частното ползване са главните мотори на растежа. Хранително-вкусовата индустрия и металообработването печелят от по-високите цени на международния пазар, сочат данни на Националния статистически институт, представени в обявата. Посочва се още, че инфлацията от ден на ден се трансформира в проблем за икономическия напредък.

Работодателите в България се пробват да противодействат на инфлацията с увеличение на заплатите на чиновниците, доколкото е допустимо. Затова се въздържат от наемането на нови чиновници. България би трябвало да подтиква новите вложения в по-дългосрочен проект, се акцентира в обявата по данни на Агенцията за икономическо развиване на Германия.
 Какво мислят за бизнес средата немските компании у нас
Какво мислят за бизнес средата немските компании у нас

Най-голямо е недоволството в региона на битката с корупцията

От длуга страна, като цяло австрийските компании в България дават относително висока оценка на бизнес климата у нас , поради общата икономическа конюнктура в Европа, излиза наяве от изследване измежду повече от 100 ръководители на австрийски компании у нас. Резултатите от изследването измежду австрийските вложители бяха огласени на конгрес в София от Австрийското комерсиално посланичество (ADVANTAGE AUSTRIA), в наличието на вицепремиера Атанас Пеканов и посланика на Австрия в България.

При общата оценка на бизнес климата у нас през 2022 година, 19% от интервюираните ръководители регистрират усъвършенстване, а 36% не виждат смяна. Въпреки че 45% рапортуват утежняване, резултатите можем да приемем за позитивни, предвид на икономическите компликации, пред които се изправя светът след Covid, нашествието на Русия в Украйна и в изискванията на енергийна рецесия и рецесия на доставките.

Тези настройки са почти същите във връзка с упованията за бизнес средата през 2023 година : 12% от интервюираните разчитат на усъвършенстване, 41% допускат, че няма да настъпят основни промени, а 47% са по-скоро песимисти.

При оценката на общата обществено-политическа рамка и институционална среда в България, множеството ръководители на австрийски компании не регистрират прогрес в областта на регулациите и бюрокрацията (89%) и са разтревожени от неналичието на предвидима икономическа политика (91%).

Само 8% от ръководителите на австрийски фири у нас виждат прогрес в битката с проведената престъпност и корупцията. В същото време, представителите на австрийските компании правят оценка като добра или доста добра системата за налози и мита у нас (81%).

Запитани за някои съществени фактори за развиването на бизнеса , 72% от фирмите правят оценка позитивно достъпа до заеми и капитал, а 68% са удовлетворени от качеството на локалните снабдители.

Нивото на разноските за труд е оценено като положително или доста положително от 65% от интервюираните, само че в това време единствено 20% правят оценка позитивно наличността на квалифицирана работна ръка.

По отношение на своите обороти през годината, над 65% от мениджърите на австрийски компании у нас регистрират нарастване през 2022 година В същото време, единствено 36% чакат възходящата наклонност да продължи и тази година. Относно нарастването на възнагражденията на чиновниците, 35% от интервюираните възнамеряват нарастване с 5%-10%, а 36% - от 10% до 15% повишаване на възнагражденията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР