Икономика на ръба, криза след криза, бизнес в протестна готовност

...
Икономика на ръба, криза след криза, бизнес в протестна готовност
Коментари Харесай

Наши производители в протестна готовност, изнемогват от растящите цени

Икономика на ръба, рецесия след рецесия, бизнес в протестна подготвеност и непрекъснато растящи цени на всичко. Така може да се заключи обстановката у нас през последните месеци. На ход в този момент с следващ митинг са птицевъдите, а свинското месо, създадено у нас може да изчезне.

“Последно помним положителни времена за бизнеса през 2017 година. Оттогава всяка година става все по-трудно”, споделя Георги Узунов, производител от 6 години.

Коронавирус рецесията, инфлацията и войната в Украйна оказват напън върху птицевъдите.

“Фуражът, който е към 60% от разноските за производството, е 900 лева без Данък добавена стойност. Промишленият ток, минималната работна заплата и осигуровките скочиха. Трудно се намира и персонал”, споделя Узунов за Нова.

Според него цените ще продължат да се повишават с най-малко 50%.

От Асоциацията на промишлените птицевъди към този момент са в протестна подготвеност. Според ръководителя Даниел Божанков трябват съответни ограничения, които към този момент са препоръчани на властта.

“Нужно е да бъде понижено ДДС-то на 5% като спешна мярка за една година. Поискахме да бъдем включени като уязвими браншове и да бъдем подкрепени заслужено. Поискахме нисколихвени заеми, с които да закупим фуражи”, сподели Божанков, ръководител на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

Едва 30% от свинското месо на българския пазар е локално произвеждане. А прогнозите са този дял да намалее и още.

Най-тежката рецесия за последните 50 години в бранша бе Африканската чума по свинете. Тогава свинефермите бяха принудени да унищожат всички животни.

Според шефът на свинекомплекс Вихрен Димитров е нужна помощ за закупуване на зърно.

И от месото към плодовете и зеленчуците. До познатите неприятности с непознатия импорт към този момент се подреждат и фрапантно увеличените разноски за развъждането на растенията.

Според оранжерийния производител Кирил Мързев, има два метода ефикасно да се поддържат българските плодове и зеленчуци.

“Едното е да се субсидира производителят, другото е да се поддържа потребителя. Това става най-лесно с Данък добавена стойност. Не е рационално да се поставя нулев % на Данък добавена стойност. По-скоор 9% ще има един дисциплиниращ ефект”, споделя Мързев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР