Икономическото възстановяване през 2021 година няма да е достатъчно, за

...
Икономическото възстановяване през 2021 година няма да е достатъчно, за
Коментари Харесай

Експертът Адриан Николов: Възстановяване до предкризисните равнища - най-рано през 2022 г.

Икономическото възобновяване през 2021 година няма да е задоволително, с цел да се върнем в границите на година до предкризисните нива. Това мнение изрази пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.
„ Ако приказваме за връщане към напредък по отношение на равнищата на 2019 година, то 2022-ра е най-ранният миг “, уточни той в предаването „ Преди всички “.

Свидетели сме на последователно възобновяване на производството от юли насам. Международните вериги на доставките към момента не са се възстановили изцяло, отбелязва икономистът. По думите му новият локдаун, прилаган всеобщо в Европа през ноември и декември, няма резултата на първия.

„ Този път следим доста по-малко стесняване на икономическата интензивност в преработващата индустрия, търговията значително се движи по упования метод “, разяснява Николов.

Според него транспортният бранш се обрисува като огромния губещ от рецесията. За възобновяване му ще са нужни няколко години, счита икономистът. По-дългосрочните вреди са в авиацията.

Летният сезон е завършил относително добре с помощта на българските туристи, за зимния упованията са по-скоро скептични поради рестриктивните мерки за пътешестване и запасите на българите към зимния туризъм.

„ Освобождаването на служащи през декември сигурно е по-малко от това, което виждахме през март и през април. Бизнесите сега са в изчакване. “

Според Адриан Николов ограниченията на държавното управление към този момент се одобряват по-добре. „ И държавното управление се научи по какъв начин да ги употребява, и бизнесът се преориентира към това, че може да употребява някаква форма на избавителна мрежа от страна на страната. “

Данните на Българска народна банка за финансовото положение на българите сочат, че пандемията не е раздрусала отчетливо финансите на семействата – депозитите в банките порастват на фона на рецесията: с 8.5% за година.

Потребителското държание се трансформира, в спешните месеци то се концентрира върху стоките от първа нужда, а по-маловажните артикули като облекла и техника остават на назад във времето и това е ясна наклонност, разяснява Николов.

Страхът за приходите и работните места ще дефинира потребителското държание и през актуалната година.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР