Икономическото свиване на Обединеното кралство през 2023 г. ще бъде

...
Икономическото свиване на Обединеното кралство през 2023 г. ще бъде
Коментари Харесай

Великобритания и Русия са застрашени от дълбока рецесия

Икономическото стесняване на Обединеното кралство през 2023 година ще бъде съвсем толкоз надълбоко, колкото това на Русия, защото внезапното намаление на виталния стандарт на семействата натежава върху интензивността. Това прогрозират икономисти от Goldman Sachs в своята макропрогноза за 2023 година, предава CNBC.

Анализаторите чакат 1.2% стесняване на действителния Брутният вътрешен продукт на Англия през тази година, много под всички други огромни стопански системи от Г-10. Това ще бъде последвано от 0.9% разширение през 2024 година, чака американската банка.

Цифрата слага Англия единствено с дребна преднина пред Русия, която съгласно прогнозите на банката ще означи стесняване от 1.3% през 2023 година, защото продължава да води война в Украйна и да устоя на наказателни стопански наказания от западните сили. Това ще бъде последвано от растеж от 1.8% през 2024 година, сочат данните на Goldman Sachs.

Гигантът на Уолстрийт предвижда разширение на Съединени американски щати от 1% през 2023 година и 1.6% през 2024 година Германия - идната най-зле представяща се измежду огромните стопански системи след Русия и Обединеното кралство - се чака да претърпи стесняване от 0.6% тази година, след което да се разшири с 1.4% през 2024 година

Прогнозите на Goldman Sachs за Обединеното кралство са под това, което цитира като пазарен консенсус, който обрисува стесняване от 0.5% през 2023 година и 1.1% разширение през 2024 година Въпреки това Организацията за икономическо сътрудничество и раз също предвижда, че Англия ще изостане доста от другите развити народи в бъдещите години, въпреки да е изправена пред същите макроикономически насрещни ветрове, поставяйки Лондон по-близо до Русия, в сравнение с до останалата част от Г-7.

И еврозоната, и Обединеното кралство към този момент са в криза ”, съобщи основният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус.

По думите му и двете са претърпели доста по-голямо и по-продължително нарастване на сметките за сила на семействата, което ще докара инфлацията до по-високи върхове от следените другаде.

„ На собствен ред високата инфлация ще натежи върху действителния приход, потреблението и промишленото произвеждане. Прогнозираме по-нататъшен спад на действителния приход от 1.5% в еврозоната през 2023 година и 3% във Англия през 2023 година, преди покачване през втората половина “, споделиха икономистите от Goldman Sachs.

Независимата Служба за бюджетна отговорност (OBR) на Обединеното кралство чака страната да се изправи пред най-резкия спад на стандарта на живот в историята. Наред с доклада за бюджета на министъра на финансите Джеръми Хънт през ноември, OBR предвижда, че действителният наличен приход на семействата — мярка за виталния стандарт — ще спадне с 4.3% през 2022-23 година

Консултантската компания KPMG предвижда, че действителният Брутният вътрешен продукт на Острова ще се свие с 1.3% през 2023 година на фона на „ относително плитка, само че продължителна криза “, преди да забележим отчасти възобновяване от 0.2% през 2024 година

Натискът върху приходите беше посочен като главен мотор, защото по-високата инфлация и лихвените проценти доста лимитират покупателната дарба на семействата. Централната банка на Англия увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта до 3.5% през декември, защото се стремеше да овладее инфлацията, която се намали леко предишния месец от 41-годишния връх, който означи през ноември.

KPMG чака централната банка да увеличи банковия лихвен % до 4% през първото тримесечие на тази година, преди да схване метод на „ изчакване “, защото инфлацията последователно понижава.

Пазарът на труда ще стартира да се утежнява през първата половина на 2023 година, като равнището на безработица ще доближи 5.6% доникъде на 2024 година, което съставлява нарастване от към 680 хиляди души “, споделиха икономистите на KPMG в планиран отчет от декември.

По думите на Яел Селфин - основен икономист в KPMG - скокът в цените на храните и силата, и по-високата обща инфлация, към този момент са понижили покупателната дарба на семействата.

„ Нарастващите лихвени проценти прибавиха още един срещуположен вятър към растежа. Домакинствата с по-ниски приходи са изключително изложени на комбинацията от сегашен ценови напън, защото най-засегнатите категории разноски значително попадат върху потребностите, с малко заместители в кратковременен проект “, споделя Селфин в отчета.

Очаква се семействата да лимитират разноските си за дискреционни продукти през 2023 година в отговор на свиването на приходите.

Ние чакаме внезапно намаляване на несъществените категории разноски от тези семейства, които са най-засегнати от повишението на цените за силата и храната, в това число разноски за хранене на открито и развлечения ”, допълват икономистите на KPMG.

Наред с световните насрещни ветрове, произлизащи от войната в Украйна и проблемите с доставките, свързани с ограниченията на Китай против COVID-19 и последствията от пандемията, Обединеното кралство е изправено пред редица вътрешни спънки, като да вземем за пример дълготрайна здравна рецесия, която мощно стегна пазара на труда. Страната също по този начин регистрира мощно понижена търговия вследствие на Brexit.

„ Въпреки че суровините доведоха до първичния заглавен скок на инфлацията, ценовият напън се разшири доста в главните категории както в еврозоната, по този начин и в Обединеното кралство след инфлационните изненади “, сподели Хациус от Goldman Sachs.

„ Всъщност натискът върху главните цени в Обединеното кралство в този момент е най-широкият в Г-10, с съвършена стихия от енергийна рецесия (като Европа) и прегрял пазар на труда (като САЩ) “, заключи той.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРусия Англия дълбока криза инфлация цени на силата цени на питателните артикули семейства разноски за живот ПоследниНай-четениБюджет и финанси 20 Англия и Русия са застрашени от дълбока криза Енергетика 96 Кабинетът съживи концепцията за нефтопровода „ Бургас – Александруполис “ Индустрии 132 Ключови промишлености в Полша стартират да забавят заплащанията си To:know 104 Колко коства закупуването на застрахователен стаж? Любопитно 11466 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 7860 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Личности 6616 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Пазари 3008 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички новини13:49 Компании 20 „ Алтерко “ закупи 60% от словенска компания за интернет на нещатаОще от Бюджет и финансиВиж всичкиГлобалната стопанска система я чака по-тежка 2023 г.Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 г.Бързият растеж на заплатите може да укрепи инфлацията Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР