Икономическият и социален съвет прие становище по Националната програма по

...
Икономическият и социален съвет прие становище по Националната програма по
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Новите рискове на работното място в условията на COVID-19 изискват нови мерки |

Икономическият и обществен съвет одобри мнение по Националната стратегия по Безопасност и здраве при работа 2022-2024 година в изискванията на COVID-19.

В признатото мнение от членовете на ИСС по Националната стратегия главен акцент е актуализацията на националната правна рамка, с цел да се преодолеят рисковете за здравословни и безвредни условия на труд и опциите, свързани с екологичния и цифровия преход. Необходимо е създаване на методика за оценка и ръководство на риска при „ зелените ” работни места. В мнението се акцентира, че дигитализацията на труда води до появяването на нови специалности и нови форми на работа, както и огромен брой независимо заети лица.

Г-жо Русинова, на 20 декември ИСС одобри мнение по Националната стратегия по Безопасност и здраве при работа 2022-2024 година в изискванията на COVID-19. Какво съставлява то?

На 20 декември беше последното ни съвещание за тази година с много бурни разисквания по наболели тематики за нашето общество. С наслада мога да кажа, че приехме мнение, което се отнася до безвредните и здравословни условия на труд в подтекста на COVID-19. Това е извънредно значимо, тъй като когато приказваме за отдалечена работа и следствията от COVID-19 в работна среда, това безспорно поражда напълно друго отношение сред работодатели и чиновници - уговорките, които би трябвало да имат работодателите, и отношението на чиновниците.

И България, и Европа доста съществено вървят към цифровизация във всяка сфера и всички задължения, свързани с екологичните условия към зеления преход. Това също съществено променя изискванията на труд във всяка една от специалностите. Това е и повода да има европейска рамка за това какво би трябвало да се прави. В момента се приготвя национална стратегия до 2024 година, която се прави от работна група към Министерството на труда и обществената политика.

Каква е ролята на Икономическия и обществен съвет към управляващите?

Нашето мнение е рекомендация към държавно управление какво да включва програмата, по какъв начин да са съобразени всички условия за цифровизация на работното място, зеления преход и така нататък Интересни акценти в мнението са да се разработят разнообразни механизми за самокритика на риска на работното място и по какъв начин той да се съветва с служащите и чиновниците.

Документът показва и трите съществени целта, които има ИСС през тази година - да има принос България да става по-зелена, по-социална и по-дигитална. Някои от акцентите са свързани и с актове във връзка с някои от европейските принадлежности. Например по Плана за възобновяване и резистентност Съветът има две мнения. Виждаме, че той още веднъж ще предстои на преправка, тъй че в случай че е належащо, ние също бихме могли да консултираме националните управляващи.
ИСС приготви и много положително мнение, което мисля, че ще бъде напълно в помощ на новия кабинет за проекцията на Европейския проект за използване на обществените права и какво да съставлява Националния проект. Това е тематика, която стои пред управляващите, с цел да се приготви проект за използване на Стълба на обществените права. Считам, че всички рекомендации, които сме дали, ще залегнат в Националния проект.

Работихме и по тематиката за отдалечената работа, за изискванията на труд, за икономическите ограничения за COVID-19 и други. Работата ни през тази година даде значителен принос по всички тези въпроси и ние успяхме освен с актове, само че и с полемики и конференции, да приказваме по наболели проблеми. През октомври организирахме конгрес, на който чухме отзиви и рекомендации от юношески и студентски организации за това по какъв начин младежите виждат вероятностите пред себе си - по какъв начин да работят, какво да работят, по какъв начин да се ориентират и отсяват дезинформацията, която тече в обществените мрежи и медии, какъв брой е значимо да разчитаме на цифровата просветеност. Разговаряхме и до какъв брой предприемачеството и нововъведенията са ключът към намиране на Бъдеще в България.

Организирахме и извънредно добра полемика, обвързвана с тематиките за насилието - домашното и над дами, по какъв начин и какво е належащо да се направи като незабавни законодателни начинания и предприемане на други ограничения.

Всички тези тематики ще бъдат в полезрението на Съвета и през идната година, като акцент ще не престават да бъдат дигитализацията и зеленият преход и по какъв начин България да бъде по-социална.

Относно безвредните и здравословни условия на труд по време на COVID-19 какво би трябвало да се промени в законодателството и какво означа " зелен труд "?

Нормативната уредба по-скоро би трябвало да се актуализира. Това е нашата рекомендация. Формулировката на зелените специалности и зелените работни места е много обтекаема и тя занапред доста ще се развива, тъй като виждаме, че с зеления преход и цифровата промяна, има отражение във всяка една специалност. Важно е да се означи, че когато приказваме за условия на труд доста по-активно би трябвало да е присъединяване на служащия и служителя, както и разбирането му за неговите права- какво е задължен и какво не да направи работодателят, да има ясна отговорност до къде стигат уговорките на един шеф и надлежно на един служащ. Когато приказваме за все по-голяма цифровизация, рисковете са разнообразни от типичните, които си представяхме преди - един служащ да е с каска и с работно облекло. Сега приказваме, какви са рисковете, когато един чиновник работи от у дома.

Как по-вързастните хора биха се справили с дигитализацията, с работата от у дома и с изменящата се работна среда?

Това е извънредно значим въпрос. През тази година засегнахме тематиката със мнение, обвързвано с разбор и рекомендации във връзка с системата за професионална подготовка, както и за отдалечената работа. Това, което виждаме е, че първо би трябвало да се направи по-задълбочен разбор за сходство на нормативната база с новите условия и да се плануват голям брой срещи и стратегии.

За нас паниката е, че всичко, което беше планувано в Плана за възобновяване и резистентност и стратегиите на Европейския обществен фонд, свързани с цифровите умения, към момента не е стартирало. Най-добрият метод за хората в предпенсионна възраст и по-възрастното потомство да се оправи с този преход към цифровизация е образование и подготовка.

Какво следва да направи Икономическият и обществен съвет през идната година?

Едно от нещата, които сме си сложили за цел, е да приемем акт, обвързван с неравенствата в приходите. Това е тематика, която визира съвсем всеки български жители, изключително в миг на икономическа рецесия и съвсем всекидневно повишаване на цените на тока.

Да се върнем на младежката тематика - какво съставлява форумът #БъдиЕвропа?

Това е една концепция, която осъществихме като част от самодейностите, свързани с Конференцията за Бъдещето на Европа. На форума се откроиха забавни трендове – да вземем за пример това, че в последната година и половина – две има връщане на част от младежите в България. Включително сме очевидци и на новия политически план, плод на това завръщане.

Оказа се, че образованието и по какъв начин системата оказва помощ да се изградят умения е основна за младежите. Една от рекомендациите, които споделиха всички младежи беше: " Чуйте ни! Дайте ни опция да се развиваме ".

Доста съществено бяха прегледани тематиките за предприемачеството и нововъведенията. На дневен ред бяха сложени въпроси за финансиране на концепциите. Но с изключение на финансиране беше изтъкната нуждата от образование и подготовка, тъй като доста постоянно имат потребност от спомагателни управнически образования и съвещания.

Възнамеряваме младежката тематика да остане във фокуса на ИСС и през идващите години.

Има ли закъснение от страна на Европа по проекта за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023 – 2027 година?

По отношение на Плана за земеделието и селските региони това, което излезе в последните дни по медиите, е, че управляващите ще желаят отсрочване от Европейската комисия на крайния период за изпращане на Стратегическия проект. Надявам се през идната година да залегне акт, който да е по тази стратегия, защото съставлява на процедура 50% от целия пакет за поддръжка. Земеделието и преработвателната индустрия са извънредно значими за нашата стопанска система и допускам, че ще залегне като акцент през 2022 година

Срокът за изпращане е до 1 януари 2022 година, само че договарянията на равнище Комисия и Европейски парламент протекоха доста постепенно. Едва преди месец беше признат финалният пакет и това докара до закъснение в подготовката на страните членки. От ИСС се надяваме да бъдем в поддръжка на разнообразни аграрни асоциации, които контактуват с Министерството на земеделието.

Икономическият и обществен съвет провежда онлайн полемика за предварителна защита и битка с насилието над дами на тематика #НеНасилие. Може ли да разкажете повече за това?

Организирахме полемиката по предложение на женските организации в Икономическия и обществен съвет. Дебатирахме по въпроси свързани с нуждата от промени в законодателството във връзка с домашното принуждение. Бяха показани забавни социологически изследвания - какво остава прикрито за обществото. какви са следствията за всички нас, даже да не сме директни участници.

Оказа се, че жертвите на принуждение с изключение на всички останали проблеми, имат и проблеми и на работното си място - доста постоянно не остават да работят на същото, както и мъчно си намират друга работа. Отбеляза се фактът, че има усилване на домашно принуждение по време на Коронавирус рецесията.

Обединихме се към тезата, че в случай че всички ние, хора от бизнеса, неправителствени организации, синдикати имаме общ глас можем дружно да понижим насилието върху дами и деца, тъй като по-честите случаи са такива. За насилието на работното място е значимо да се знае, че България към момента не е утвърдила една от конференциите на интернационалната организация на труда, тъй че ще забележим какви са проектите на новия кабинет по тематиката.

За край, по какъв начин се чувствате като ръководител на Икономическия и обществен съвет към този момент една година?

За мен провокациите не престават да бъдат огромни, тъй като концепцията на ИСС е да бъде в помощ на изпълнителната и законодателната власт, както и на президентството като посланичество на жителите не през политическите партии, а през браншовите организации, неправителствения бранш и синдикатите.

Считам, че с работата ни през последната година сме съумели да създадем това, само че провокациите занапред предстоят, тъй като знаете, че тази година поради политическата конюнктура на процедура нямаше непрекъснат кабинет и Народно заседание, с което да работим.

Надявам се през идната година да бъдем по-полезни в изложение на мнението на жителите, когато става въпрос за законодателни начинания и ограничения, които се подхващат от кабинета.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР