Икономическите перспективи пред ЕС не изглеждат добри. Изпълнителната комисия на

...
Икономическите перспективи пред ЕС не изглеждат добри. Изпълнителната комисия на
Коментари Харесай

Еврозоната в рецесия: ЕС очаква Европа да бъде засегната през зимата, инфлацията се задържа

Икономическите вероятности пред Европейски Съюз не наподобяват положителни. Изпълнителната комисия на Европейския съюз понижи прогнозата си за икономическия напредък през идната година. Тя заяви, че 19-те страни, които употребяват еврото като национална валута, ще изпаднат в криза през зимата. Причината е пиковата инфлация се задържа по-дълго от предстоящото, а високите разноски за гориво и отопление понижават покупателната дарба на потребителите.

Комисарят по икономическите въпроси на Европейски Съюз предизвести за доста дълготрайните последствия от енергийната рецесия.

 
Заради войната в Русия предстоят още стопански проблеми. Най-голямата опасност идва от неподходящото развиване на пазара на газ и риска от дефицит не през тази, а идната зима.
Паоло Джентилони, Комисар по икономическите въпроси на Европейски Съюз

Есенната прогноза на Европейската комисия планува спад на икономическото произвеждане през последните три месеца на тази година и първите месеци на 2023 година В нея се споделя, че високите цени на силата, растящите разноски за живот, по-високите лихвени проценти и общата неустановеност " се чака да тласнат Европейски Съюз, еврозоната и множеството страни членки към криза през последното тримесечие на годината ". Прогнозата за растежа за цялата 2023 година е намалена до 0,3% от 1,4%, предстоящи в предходната прогноза от юли.

Новината идва в миг, когато цените на силата не престават да порастват в целия Блок, защото той се отхвърля от съветските енергийни източници.

Очаква се Германия да бъде най-засегнатата страна в цялата еврозона. Тя беше една от най-зависимите страни от съветския природен газ преди войната в Украйна. Европейски Съюз предвижда, че Германия, която е най-голямата стопанска система в Европа ще се оправи най-зле през идващите месеци, като производството ще намалее с 0,6%.

Прогнозите са, че инфлацията също ще доближи своя връх в края на годината като междинния ритъм на инфлация в еврозоната ще бъде 8,5% през тази година, а през идната се чака да бъде 6,1%.

Комисията уточни, че пазарът на труда евентуално ще се задържи относително добре макар свиването на производството през зимата, като предвижда нарастване на нивото на безработица от 6,8% през тази година до 7,2% през идната и спад до 7% през 2024 година

Очаква се растежът да се завърне в Европа напролет, защото инфлацията последователно ще отслаби хватката си върху стопанската система ", се споделя в отчета.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР