Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се

...
Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се
Коментари Харесай

По-оптимистични настроения сред граждани и бизнес в ЕС и България


Икономическите настройки в еврозоната и в целия Европейски съюз се усъвършенстваха през март по-силно от предстоящото, като надвишиха осреднените им дълготрайни равнища за пръв път от началото на коронавирусната пандемия преди 12 месеца.

Това демонстрират резултати от последно изследване на Европейската комисия, оповестени в четвъртък, съобщи БНР.

Европейска комисия доклада сходно усъвършенстване на бизнес и потребителските настройки и в нашата страна през третия месец на 2021 година

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на Европейски Съюз , скочи през март до 100,0 пункта от 93,1 пункта през февруари. Съответният показател за еврозоната пък набъбна до 101,0 от 93,4 пункта при осредни упования на финансовите пазари за много по-слабо покачване към 96,0 пункта.

Това са най-високите равнища на показател а на икономическо доверие както за еврозоната, по този начин и в границите на целия Европейски Съюз от февруари 2020 година - тъкмо преди началото на Covid пандемия та в Европа.

Подобрение на стопански настройки в Европейски Съюз и в частност в еврозоната бележат всички бизнес браншове, като сходен магнитут на покачване не беше виждан от предишното лято, когато европейската стопанска система се възвърне внезапно от трагичния спад по време на първата вълна на коронавирусната пандемия.

Генератор за подема е Германия, където показател ът на икономическите настройки скочи през март с цели 7,9 пункта, следвана от Испания (повишение с 6,2 пункта), Франция (с 5,4 пункта), Италия (с 4,5), Нидерландия (с 4,4) и Полша (с 3,3 пункта).

Силен растеж бележи бизнес оптимизмът във всички стопански категории - в индустриалния бранш, в областта на услугите, в строителството и търговията на дребно.

Индексът на потребителското доверие за еврозоната се увеличи през март до -10,8 от -14,8 пункта през февруари, а за целия Европейски Съюз до -12,1 от -15,7 пункта.

Аналогичният показател на икономическите настройки в България набъбна през март до 89,5 пункта от 83,5 пункта през февруари, подобрявайки се за трети следващ месец от началото на годината и достигайки най-високо равнище от март 2020 година, когато и нашата страна се оказа в клопката на локдауна поради първата вълна на коронавирусната пандемия.

През март изследването на Европейска комисия регистрира възстановяване в промишления бранш на нашата страна (повишаване на съответния показател до -6,2 от -9,2 пункта месец по-рано), както и в областта на услугите (до -13,0 от -16,6 пункта месец по-рано) и в търговията на дребно (до +3,2 от -19 пункта). По този метод показател ите на тези три водещи стопански бранша към този момент се намират в най-високите равнища от март 2020 година, като само в строителството е регистрирано едва намаляване (до -15,5 през март от -15,2 пункта през февруари).

Индексът на потребителското доверие в България се усъвършенства през март до -25,2 пункта от -30,9 пункта през февруари, нараствайки за трети следващ месец от декемврийското дъно от -32,5 пункта (най-ниско равнище от юли 2020 година насам).

В същото време показател ът, измерващ упованията за заетостта и трудовия пазар, също бележи внезапно покачване през март както в границите на целия Европейски Съюз (до 98,0 от 91,9 пункта), по този начин и в еврозоната (до 97,7 от 90,9).

За България показател ът на заетостта се увеличи през март до 102,5 пункта от 102,1 пункта през февруари, достигайки най-високо равнище от март 2020 година, когато първата коронавирусна вълна докара до въвеждане на непоколебим локдаун и в нашата страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР