Икономически ръст в Благоевградска област, на фона на запазващата се

...
Икономически ръст в Благоевградска област, на фона на запазващата се
Коментари Харесай

Икономически ръст в Благоевградска област на фона на безработицата

Икономически растеж в Благоевградска област, на фона на запазващата се безработица и линия на бедността. Това демонстрират данните на Националния статистически институт.

Димитър Шалявски е ресторантьор и притежател на нощен клуб в Благоевград. Бизнесът му е измежду най-засегнатите от коронавирус рецесията и последвалата я инфлация. От началото на годината регистрира по-голям оборот, с помощта на клиенти от други градове.

" Всеки уикенд при мен има може би едни 10-15%, които не са от тук. Това ми оказва помощ до някаква степен да оправя месечния бюджет. Специално за Благоевград, няма ги студентите, бизнесът още не се е отпуснал, хората не харчат ", съобщи Димитър Шалявски, ресторантьор и управител на нощен клуб.

Съотношението на междинния месечен приход към линията на бедността слага региона на 17-то място в страната.

" Линията е по-малка с 0,6% с съпоставяне с миналата година, само че относителният дял на бедното население е повече ", добави Емилия Илиева, НСИ-Благоевград.

Безработните в региона са близо 8 хиляди души. Местната власт се надява да редуцира броя им като притегли вложения със градежа на две нови индустриални зони.

" Едната зона ще бъде в началото с 10-12 площадки, където ще мога най-сетне да демонстрирам на бизнеса, който се интересува да създава в Благоевград ", сподели още Илко Стоянов, кмет на община Благоевград.

Над 500 милиона евро са директните задгранични вложения в региона за 2022 година. Най-много от тях бизнесът е насочил в Петрич.

Автор: Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР