Икономически неактивните през второто тримесечие на 2019 г. са 2,564

...
Икономически неактивните през второто тримесечие на 2019 г. са 2,564
Коментари Харесай

Над 2,5 млн. души нито работят, нито са безработни

Икономически неактивните през второто тримесечие на 2019 година са 2,564 млн. души. Това са хората сред 15-64 година, които нито работят, нито са регистрирани като безработни, сочат данни на Национален статистически институт. Според статистиците присъединяване в обучение и образование, персонални или фамилни аргументи са най-честите фактори за икономическа неактивност. Обезкуражените са над 62 хиляди души. Това са хората, които са отвън работната мощ и желаят да работят, само че не търсят интензивно работа, тъй като не имат вяра, че ще намерят. Те са над 5% от стопански неактивните сред 15 и 64 година

Безработицата спрямо 2018 година понижава с 1,3 процентни пункта и стига до 4,2%. Много по-слабо обаче е понижението на хората, които са били на борсата повече от една година. Най-много са безработните със приблизително обучение - над 45%, а висшистите без трудов ангажимент са 15%. При най-младите безработните мъже са с към % повече от дамите. При мощния пол и коефициентът на продължителна безработица е по-голям от този при дамите. Според специалисти повода е, че дамите се съгласяват и на по-ниско платена работа, стига да имат трудов ангажимент и приход.

Българските жители, които работят, са 3,262 млн. души, като над 63% от тях са в областта на услугите, а в селското, горското и рибното стопанство са по-малко от 7%. Около 20 хиляди души са неплатени фамилни служащи. По-малко от 4% са работодатели. Запазва се наклонността 3/4 от заетите да работят в частния бранш, единствено 695 хиляди души са в публичния. Като цяло заетите през второто тримесечие на 2019 година се усилват спрямо предходната година. С краткотрайна работа са 134 хиляди души.

65% от хората на 55-64 година работят. Това са 621 хиляди души и са с към 3% повече от предходната година по това време. Припомняме, че с всяка минала година се усилва възрастта за пенсиониране и през т.г. за дамите тя е 61 година и 4 месеца, а за мъжете - 64 година и 2 месеца, което ги оставя по-дълго на пазара на труда.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР