Икономически не е изгодно да се поддържат почивните станции на

...
Икономически не е изгодно да се поддържат почивните станции на
Коментари Харесай

Експерт: Не е изгодно да се поддържат почивните станции на държавните институции

Икономически не е преференциално да се поддържат почивните станции на държавните институции. Това сподели Зорница Славова от Института за пазарна стопанска система пред БНР.

Държавата е най-големият неефикасен хотелиер, сочи отчет на Световната банка, който разкрива какъв брой коства на българските данъкоплатци издръжката на ведомствените почивни станции. Загубите от стопанисването на общо 115 обекта с представителни и обществени функционалности, почивни станции и обекти за образование, възлизат на общо 22 млн. лв. за 2016 година.

„ Тези станции са строени и са предлагани като обществена облага в годините, когато не е имало частен бранш в туризма, т.е. мъчно е да отидеш да почиваш другаде, а пътуванията в чужбина са били лимитирани. Тогава в действителност е имало огромно добавена стойност за държавните чиновници като обществена опция да почиват на налични цени. В момента частният бранш е голям. Пътуването в чужбина е свободно. Така че, в случай че сега се монетаризира тази обществена облага, всеки ще може да реши къде да отиде на отмора или пък въобще да не отиде и тези пари да си останат за държавния чиновник “, сподели Славова.

Тя изясни, че множеството от тези здания не се поддържат добре и имат потребност от ремонт, а шефовете нямат тласък да поддържат качествена услуга, защото парите отиват в страната: „ Едва една трета от тези станции събират отзиви и рекомендации от посетителите си. Те имат дребен трансфер за поддръжка, който не доближава за нищо и те нямат тласък да усъвършенстват качеството. “

Славова съобщи, че в България няма база данни за това какъв брой почивни станции се поддържат от страната: „ Няма централизирана система за това и в отчета на Световната банка е записано, че няма данни, с цел да се знае кое оборудване какъв брой коства. Например, те осчетоводяват единствено оперативните разноски. Не са задължени да водят счетоводство, тъй че да вижда и амортизацията. “

„ Основният извод е, че страната би трябвало да се отдръпна от този бизнес “, акцентира Славова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР