Икономическата ситуация в страната е трудна, като причините за това

...
Икономическата ситуация в страната е трудна, като причините за това
Коментари Харесай

Тежестта на пенсиите трябва да се разпредели между данъци и осигуровки

Икономическата обстановка в страната е сложна, като аргументите за това положение са доста. На първо място българската стопанска система към момента не е достигнала равнището на конкурентоспособност, каквото се чака от една страна-членка на Европейски Съюз. Това рефлектира върху актуалната обстановка, тъй като рецесията, която се случи в Европа след съветското настъпление в Украйна докара до повишение на цените на електрическата енергия, на цената на газа и от там на цялата продукция, която се създава. България обаче има един плюс в обстановката, тъй като доста дребна част от тока у нас се създава от газ. Това резюме направи някогашният министър на труда и обществената политика Лидия Шулева в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.
 В
В " окото " на политическата стихия. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с какъв брой?

Финансовият министър чака в пленарна зала " депутатите да проявят разсъдък "

Според Шулева, по този начин както ненадейно беше спрян достъпът до съветски газ, може да бъде секнат и този до съветско нуклеарно гориво. Разликата обаче е, че синьото гориво спря без предизвестие, до момента в който при нуклеарното гориво имаме повече от 2 години време, в което могат да се търсят други възможности.

По отношение на пенсионната система,

някогашният обществен министър е на мнение, че през последните години се следи едно много волантаристично държание от страна на страната.

" Създадоха се редица диспропорции, които нарушиха съществени правила на пенсионната система ", сподели тя и напомни, че още от времето на кабинета Борисов 3 се наблюдаваше нарастване единствено на минималните пенсии, което докара до доближаване на пенсиите сред хората с разнообразни осигурителни приходи и стаж.
 За пет месеца Национален осигурителен институт изплати 5.8 милиарда лв. за пенсии
За пет месеца Национален осигурителен институт изплати 5.8 милиарда лв. за пенсии

Годишното нарастване възлиза на 9.3%

Диспропорции се появиха и, когато отиващото си държавно управление на ГЕРБ реши да раздава " на калпак " така наречен " коронавирус " добавки, сподели още тя.

Според Лидия Шулева промяната, която е извънредно навременна е предлагането от 1 октомври да бъдат преизчислени старите пенсии, които " седят " на междинните осигурителни приходи от 2008 година. Това е по този начин, тъй като от 2008 година насам междинният застрахователен приход е повишен неведнъж повече в сравнение с " швейцарското предписание ". Поради тази причина старите пенсии изостават доста от новоотпуснатите.

Според нея в тази обстановка на демографска рецесия и отлив на работещо население към чужбина единственият метод да се получават естествени пенсии е част от тях да се покрива от налози.

" Няма никакъв различен метод, тъй като в случай че би трябвало да се усилят осигуровките, с цел да може да се покрие недостига, то те ще станат непостижими за бизнеса. Така, че единственият късмет е тази тежест на заплащане на пенсиите да се разпредели сред налози и осигуровки ", сподели още някогашният министър на труда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР