Икономическата ситуация у нас, инфлацията, войната в Украйна и бежанците

...
Икономическата ситуация у нас, инфлацията, войната в Украйна и бежанците
Коментари Харесай

Общинските бюджети отразяват икономическите тенденции

Икономическата обстановка у нас, инфлацията, войната в Украйна и бежанците слагат общините пред нови провокации. А те пък слагат на тестване и локалната власт при правенето на бюджетите за тази година. Финансовата рамка на приходите и разноските пораства в опит да се покрият належащите потребности.

Общият размер на бюджета на

Община Плевен

за 2022 година е  156 353 023 лева, в т. ч. доходи за „ Държавни действия ” - 93 248 594 лв..,  и „ Местни доходи ” - 63 104 429 лв.. На база приходите е образувана и разпределена по функционалности разходната част в същия размер, прецизират от общината.

В хода на разискванията от името на кметове на кметства в общината беше декларирано искане за увеличение на бюджетите им, жители сложиха въпроси за средствата за финансиране намаляването на популацията на улични кучета; слагане на светофарна уредба; подсилване на жилищна сграда; поправки на улици; рехабилитация на пешеходната зона, стадий ІІІ; сливане на общински професионални образователни заведения и други. Изказаха се отзиви и от съветници, измежду които дивидентите на общинските сдружения да бъдат употребявани в границите на бюджета.

Всички въпроси и направени оферти ще бъдат импортирани за разискване на съвещания на непрекъснатите комисии на Общинския съвет преди окончателното разглеждане и гласоподаване на Бюджет`2022 на сесия в края на април.

Проектът на Бюджет 2022 на

Община Благоевград

за тази година е в размер на 105.7 млн. лв., което е с към 14 млн. повече от предходната година. Финансовата рамка е съобразена с икономическите трендове и рамката, открита със Закона за държавния бюджет за 2022 година, Решенията на държавното управление за приемане на стандарти за делегираните държавни действия с натурални и стойностни индикатори през 2022 година, наредбите, признати от Общински съвет в Благоевград, с които са избрани цените на предоставяните услуги, таксите и локалните налози, управлявани от общината, както и наклонността в развиването на личните доходи. Това прецизираха от пресцентъра на локалната власт.

Планираните локални доходи от налози в границите на бюджетната година са в размер на 16.35 млн. лв.. 

Очаква се неданъчните доходи да са 14.1 млн. лв.. В тях са включени доходи и приходи от благосъстоятелност – 2.9 млн. лв., общински такси - почти 9 млн. лв. (в това число Твърди битови отпадъци – 6.5 млн. лева), санкции, наказания и наказателни лихви - 1 млн. лв., приходи от продажба на нефинансови активи и концесии – 2.4 млн. лв., други доходи – 1.3 млн. лв.. Планираните държавни дотации под формата на прехвърляния за тази година са в размер на 6.4 млн. лв..

В проектобюджета за 2022 година са планувани разноски за локални действия и такива, които се дофинансират от локални доходи в общ размер на 40.9 млн. лв.. 

Общинският съвет одобри бюджета на

Община Смолян

за 2022 година. Според председателя на бюджетната комисия в общинския съвет Стоян Иванов бюджетът е действителен, справедлив и изцяло осъществим, оповестяват от общината. Няма нарастване на локалните налози и такси, остават в същия размер каквито са били и през 2021 година. Нови задължения също не се плануват. 
Бюджетът е уравновесен, формиран е след направен разбор на приходите и план на разноските според целите на ръководство на обществените финанси на Община Смолян, прецизират от локалната власт.
Най-важният документ за общината обезпечава средства за всички сфери на публичния живот – обучение, опазване на здравето, обществени действия и услуги, благоустрояване, осведомително обслужване, просвета, туризъм, спорт, възстановяване на градската среда посредством създаване на нови инфраструктурни обекти и ремонт на съществуващите.
Рамката на бюджета за 2022 година е в размер на 64 690 162 лева, включително делегираните от страната действия са 34 193 919 лева и локалните действия са 30 496 243 лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР