Икономическата ситуация ще остане инфлационна в обозримо бъдеще. Такава прогноза

...
Икономическата ситуация ще остане инфлационна в обозримо бъдеще. Такава прогноза
Коментари Харесай

Василев прогнозира: Ще продължим да живеем в инфлация

Икономическата обстановка ще остане инфлационна в обозримо бъдеще. Такава прогноза направи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев , който взе присъединяване в икономическия конгрес " Шумът на парите 2022 ", който се организира в комерсиалния център, където се водиха и съдружните договаряния в края на предходната година.

" Средата ще остане инфлационна за известно време. Просто количеството пари, което е отпечатано, е прекомерно доста ", предвижда Василев.

" Войната ще е с нас най-малко 3-4 години . Няма по какъв начин по-бързо този спор да завърши. Но това са неща, с които ще се приспособяваме и ще се научим да живеем за прочут интервал от време ", влезе и в областта на военното дело той. Василев уточни още - следва да разберем дали може внезапно да бъде спряна инфлацията, без да се бутне стопанската система.

" Очакват ни две доста сериозни обстановки, през които би трябвало да преминем общо като Европейски съюз, с цел да можем, живот и здраве, следващата година по това време да сме оставили скалите и бурите зад тила си и да може да се работи умерено. "

Две съществени провокации очерта вицепремиерът пред Европейския съюз и България - световната енергийна рецесия поради войната в Украйна , както и продоволствената рецесия, обвързвана със прекъсването на експорта на зърно от Украйна и Русия, които са водещи експортьори в международен мащаб.

Не трябвало да се разрешава и политико-икономическите офанзиви против Европа да съумеят, добави той. И даде като добър образец при напъните против въпросните офанзиви това, че Европейски Съюз договаря към този момент единно газовите си доставки.
 МТСП не знае кои са най-бедните, призна Георги Гьоков
МТСП не знае кои са най-бедните, призна Георги Гьоков

Най-бедните не би трябвало да се подкрепят посредством пенсионната система, а посредством обществената система

Имало обаче и добра наклонност. " Това, което стартира да се случва в България, страната, изтегляйки се, оставяйки бизнеса да работи, имаме нарастване на вложенията, имаме растеж макар рецесиите и то " много забележителен ". За първото тримесечие чакаме сходни резултати, както и за второ тримесечие. Голяма част от инфлацията я изконсумирахме ", похвали се шефът на финансовото ведомство.

Посочи и позитивите за стопанската система от предстоящата актуализацията на бюджета - понижаване на налози, най-много за родителите с дребни деца, както и понижаване на цените на редица артикули.

Стагфлация (нисък или никакъв растеж на стопанската система, комбиниран с висока инфлация), каквато предвидиха от Българска академия на науките не се чака, безапелационен бе още Асен Василев. " Средно за годината сме заложили напредък от 3,9%. "
 Българска академия на науките скептични, че ще влезем в еврозоната през 2024 година
Българска академия на науките скептични, че ще влезем в еврозоната през 2024 година

Голяма е вероятността българската стопанска система да стагнира през 2022 година

Финансист номер едно още веднъж повтори и тезата си, че най-хубавото, което може да направи страната, с цел да парира инфлационните процеси, е това, че не се усилва бюджетният недостиг, който и след актуализацията на бюджета ще остане в границите на плануваните 4,5%.

" Това, общо взето, е най-хубавото, което може да се направи сега, защото инфлацията се дължи на вносни фактори. Имаме нарастване на цената на газа с три пъти и половина и преди съветският газ да бъде спрян. Имаме покачване на цената на зърното към три пъти в границите на година. Имаме покачване на цената на петрола ", отговори на въпрос на финансовият вицепремиер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР