Икономическата активност в Китай се забави рязко през август след

...
Икономическата активност в Китай се забави рязко през август след
Коментари Харесай

Влошаване на икономическата картина в Китай през август след свиване на сектора на услугите



Икономическата интензивност в Китай се забави внезапно през август след намаляване на експанзията в промишления бранш и изненадващо стесняване в областта на услугите.

Това демонстрират резултатите от последното изследване на Националното статистическо бюро, които покачват вероятността за спомагателна стимулиращата политика в кратковременен проект в поддръжка на влошаващия се стопански напредък.

Промишленият PMI показатели се намали през август до 50,1 пункта от 50,4 пункта през юли, доближавайки основната преграда от 50,0 пункта, която е водораздел сред растежа и свиването на бизнес интензивността. В същото време показателят на новите експортни поръчки падна внезапно до 46,7 пункта, понижавайки се под значимото равнище о 50,0 пункта и достигайки най-ниско равнище от година насам.

Аналогичният непромишлен показател падна изненадващо внезапно до 47,5 пункта от 53,3 пункта през юли, която е знак за възобновено стесняване на интензивността в областта на услугите.

Всички това докара до спад на общия PMI бизнес показател, който е среднопретеглена стойност на промишления и на показателя в областта на услугите, през август до 48,8 пункта от 52,4 пункта, което е сигнал за стесняване на общата икономическа интензивност в Китай.

Втората по величина стопанска система в света реализира впечатляващо възобновяване след срутва поради първата вълна на коронавирусната пандемия при започване на 2020 година, само че в последно време растежният подтик отслабна заради зародилите нови огнища на Covid-19 в някои елементи на страната, високите цени на суровините, забавянето на износа, както и вследствие на подхванатите от китайските управляващи по-строги ограничения за усмиряване на доста високите цени на парцелите и акцията за понижаване нездравословните въглеродни излъчвания.

Новите ограничавания, свързани най-много с по-заразния Делта вид на Covid-19, доведоха до внезапно стесняване на активността в бранша на услугите за пръв път от разгара на пандемията в Китай през февруари предходната година.

Според редица анализатори днешните слаби данни като че ли удостоверяват упованията за по-видимо закъснение на икономическия напредък през втората половина на годината.

Това от своя страна ще принуди управляващите в Пекин да подхващат нови стимулиращи ограничения, като се чака Китайската централна банка да даде по-късно през годината в допълнение понижение на сумата на паричните средства, които комерсиалните банките би трябвало да държат при нея, откакто през юли към този момент беше подхваната сходна стъпка, която освободи към 1 трлн. юана (към 6,47 трилиона долара) под формата на дълготрайна ликвидност за стопанската система.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР