Икономическата активност в еврозоната продължава да отчита солидна експанзия през

...
Икономическата активност в еврозоната продължава да отчита солидна експанзия през
Коментари Харесай

Запазване на солидната бизнес експанзия в еврозоната и през август



Икономическата интензивност в еврозоната продължава да регистрира солидна агресия през август, отстъпвайки единствено едва от 15-годишния връх, доближат през юли. защото ускорената имунизация против Covid-19 разреши на от ден на ден бизнеси да отворят отначало, а на потребителите да харчат повече.

Това демонстрират предварителни данни от последното бизнес изследване на организация IHS Markit измежду европейските управител.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес интензивност в района на единната валута (промишлената и интензивността в областта на услугите), се намали през август до 59,5 пункта от 60,2 пункта през юли (най-високо равнище от юни 2006 г.).  Въпреки че предварителният показател е малко под предстоящото равнище от 59,7 пункта, той се задържа надалеч над бариерата от 50,0 пункта, което е водораздел сред свиването и бизнес експанзията.

Графики на общия PMI показател и на Брутният вътрешен продукт на еврозоната



" Икономическото възобновяване на еврозоната резервира впечатляващ подтик през август, макар че показателят PMI се намали единствено леко от многогодишния връх през юли, като осреднената му стойност за третото тримесечие към този момент е най-високата от 21 годинки насам ", уточни Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в IHS Markit.

Той обаче означи, че " нарушаването на веригите на доставки не престават да предизвикват безпорядък, оставяйки фирмите постоянно да не могат да посрещнат търсенето и караки ги да покачват своите разноски ".

В същото време компаниите усилиха броя на чиновниците си с съвсем рекордни темпове, като комбинираният PMI показател на претовареност доближи през август равнище от 56,1 пункта.

Промишленият PMI показател стабилизира през август във високо равнище, въпреки и да се намалява до 61,5 пункта от 62,8 през юли, като индустриалният подиндекс отстъпва леко до 59,2 от 61 пункта.

Заради закъснение при доставките обаче ценовият показател на входа на предприятията също остава висок на равнище от 87,3 пункта, отстъпвайки едва от рекордния юли връх на равнище от 89,2 пункта.

В същото време преобладаващата в еврозоната сфера на услугите също продължава да се уголемява със солидно движение, като съответният PMI показател се намали леко през август до 59,7 пункта от 15-годишния юли връх от 59,8 пункта.

Агенцията IHS Markit показа и предварителни данни за бизнес интензивността през сегашния месец в двете водещи европейската стопански системи - немската и френската.

Общият PMI показател на Германия се намали през август до 60,6 пункта от 62,4 пункта месец по-рано, а във Франция - до 55,9 от 56,6 пункта.

Немският показател на промишлената интензивност пък отстъпи до 62,7 пункта от 65,9 пункта през юли, а френският - до 57,3 от 58,0 пункта, до момента в който показателят PMI в областта на услугите на Германия се намали до 61,5 от 61,8 пункта, а във Франция - до 56,4 пункта от 56,8 пункта месец по-рано.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР