Икономическата активност в еврозоната през март се върна в нивата

...
Икономическата активност в еврозоната през март се върна в нивата
Коментари Харесай

Подем на бизнес активността в еврозоната през март



Икономическата интензивност в еврозоната през март се върна в равнищата на агресия, защото промишленото произвеждане означи рекорден напредък, до момента в който бизнес интензивността в областта на услугите стартира да се възвръща по-силно от предстоящото макар новите локдауни и строги ограничаващи ограничения, въведени в редица европейски страни поради трета вълна на коронавирусната пандемия

Това демонстрират по-добрите дефинитивни резултати от последното бизнес изследване на организация IHS Markit измежду европейските управител.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес интензивност в района на единната валута (промишлената и интензивността в областта на услугите), набъбна през март до 53,2 пункта от 48,8 пункта през февруари и над прелиминарен показател на равнище от 52,5 пункта.

Това е най-високото равнище на показателя от юли 2020 година и първо повишаване на общия PMI показател над значимата преграда от 50 пункта (водораздел сред стесняване и агресия на икономическата активност) от пет месеца насам.

Индексът PMI в областта на услугите също набъбна по-силно от предстоящото, достигайки през март равнище от 49,6 пункта по отношение на 45,7 пункта през февруари и прелиминарен показател на равнище от 48,8 пункта. По този метод показателят приближи значимото равнище от 50 пункта, което е водораздел сред свиването и експанзията на бизнес интензивността.

Подобрението на интензивността в областта на услугите е реалност макар борбата в Европа с третата вълна на коронавирусната пандемия, като редица държавни управления отначало вкараха или пък удължиха към този момент настоящите рестрикции и локдауни и принудиха елементи от преобладаващата промишленост на услуги да останат затворени.

Графики на общия PMI бизнес показател и на Брутният вътрешен продукт на еврозоната



" Икономиката преодоля неотдавнашните локдауни надалеч по-добре, в сравнение с мнозина чакаха, с помощта на мощния напредък на производството и сигналите, че обществената отдалеченост и лимитираната подвижност към този момент имат доста по-малко отрицателно влияние върху бизнеса в бранша на услугите, в сравнение с по същото време преди година ", уточни Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в IHS Markit.

По-рано тази седмица организация Markit регистрира растеж на интензивността в промишления бранш на еврозоната с най-силно движение отблизо 24-годишна история на това изследване, макар че нарушаванията във веригите за доставки и подновяването на локдауна могат в скоро време да лимитират този мощен индустриален напредък.

В същото време проблемите с доставките доведоха до огромен скок на разноските за първични материали за компаниите за услуги и през март те усилиха цените си за първи път от малко повече от година. Индексът PMI на индустриалните цени се увеличи през март до 50,5 от 48,1 през февруари.

Въпреки бавното движение на имунизация против Covid-19 на остарелия континент и повишаването на коронавирусните инфекции, оптимизмът измежду европейския бизнес за идната година се усъвършенства. Обшият PMI показател на бъдещата продукция се увеличи от 67,0 пункта през февруари до 67,9 през март, достигайки най-високият от февруари 2018 година

" Тази резистентност допуска освен, че фирмите и техните клиенти гледат напред с по-голям оптимизъм, само че също по този начин от ден на ден се приспособяват към живота с ковид ", означи Крис Уилямсън.

Агенция Markit показа и мощни дефинитивни резултати за бизнес интензивността на водещите стопански системи в еврозоната през третия месец на актуалната година.

Индекса на общата бизнес интензивност в Германия набъбна през март до 37-месечен връх от 57,3 пункта по отношение на 51,1 пункта през февруари и прелиминарен показател на равнище от 56,8 пункта. Индексът на бизнес интензивността в областта на услугите се увеличи до 51,5 от 45,7 пункта месец по-рано и прелиминарен показател на равнище от 50,8 пункта, излизайки на положителна територия (над равнище от 50 пункта) за пръв път от шест месец насам.

Междувременно общият PMI показател на Франция се увеличи през март до 50,0 пункта от 47,0 пункта през февруари и прелиминарен показател на равнище от 49,5 пункта, а показателят в областта на услугите се увеличи до тримесечен връх от 48,2 пункта по отношение на 45,6 пункта през февруари и над прелиминарен показател на равнище от 47,8 пункта.

Подобрение бележи и бизнес интензивността в Италия и Испания, въпреки и не толкоз отчетливо.

Общият PMI показател на Италия набъбна през март до 51,9 пункта от 51,4 пункта през февруари, до момента в който показателят в областта на услугите се намали едва до 48,6 от 48,8 пункта.

Общият PMI показател на Испания скочи внезапно през март до 50,1 пункта от 45,1 пункта през февруари, до момента в който показателят в областта на услугите набъбна до 48,1 от 43,1 пункт.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР