Икона на света Петка дари на едноименния храм в Брезник

...
Икона на света Петка дари на едноименния храм в Брезник
Коментари Харесай

Вяра Церовска дари икона на реставрираната църква Света Петка в Брезник

Икона на света Петка подари на едноименния храм в Брезник облатният координатор на ГЕРБ-Перник Вяра Церовска. Реставрирана средновековна черква отвори порти през днешния ден с празнична Света Литургия.

"Църквата Света Петка за мен е обвързвана с доста благи мемоари. Знам силата й и поисквам на брезничани да я пазят, обичат и тачат, тъй като това е едно свято място, което оказва помощ и зарежда с добрина, вяра и религия ". С тези думи се обърна към присъстващите миряни Церовска, която бе придружавана от народния представител доктор Александър Александров, ръководителя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, кмета на "Изток " Емил Костадинов, общинския координатор Лина Симеонова и ръководителя на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, както и общинските съветници от ГЕРБ-Перник Любен Лазаров и Цветана Пиралкова.

Ирена Соколова изрази увереността си, че храмът ще бъде средище на духа, на насладата и любовта към Бога. Святото място е с сменена покривна структура, направена му е хидроизолация и са сложени нови керемиди. Извършено е фугиране на камъните на фасадата на постройката и са укрепени основите на църквата.

В църквата е изработен още ремонт на камбанарията. Мястото, върху което е издигнат храмът, се смята за лекувито и по тази причина брезничани одобряват Светицата за своя небесна настойничка.

Ремонтът на църквата „ Св. Петка “ е измежду още няколко плана за ремонт, реорганизация и възобновяване на храмове и манастири в общините Брезник и Трън по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година на стойност 673 258 лв..



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР