Играта на протест и контрапротест не е измислена в България.

...
Играта на протест и контрапротест не е измислена в България.
Коментари Харесай

Защо горят снимки на Грета Тунберг и Риана в Индия

Играта на митинг и контрапротест не е измислена в България. Наблюдаваме я сега в Индия и съставените елементи й са като за учебник по обществени връзки – намесено е държавното управление, местните (разделени на две групи), известни персони като Риана, полицията, която проверява хаштагове и едно напътствие по екоактивизъм. 

Какво се случва в Делхи?

Контрапротестиращи изгориха портрети на Грета Тунберг, откакто тя разгласява в Twitter апел за поддръжка на протестиращите фермери в Индия. Постовете на Грета провокираха даже следствие от страна на индийската полиция, заяви английския " Гардиън ".

Тълпите в Делхи са се събрали, с цел да изразят недоволството си против няколко интернационалните звезди, в това число Тунберг и поп певицата Риана, които разпалиха настроенията в Индия и разгневиха държавното управление след туитове за продължаващите митинги на фермерите тази седмица. Снимките на Тунберг и Риана бяха запалени, а издигнатите флагове предизвестиха, че " интернационалната интервенция "  в индийските каузи няма да бъде толерирана.

От ноември стотици хиляди фермери са формирали протестен лагер в Делхи с искане за анулация на няколко нови аграрни закона, които заплашват съществено приходите им. Миналата седмица техният марш ескалира до прояви на принуждение, след като хиляди протестиращи, доста на трактори и коне, пробиха през полицейски бариери и " превзеха " центъра на града, а мнозина нахлуха и в историческата Червена цитадела. Отрядът за битка с безредиците прекъсна входа и изхода към митинга и блокира достъпа до мобилен интернет.

Международната интервенция

Тунберг се забърка в по този начин наречения интернационален незаконен скрит план против Индия, откакто разгласява в Twitter  " набор от принадлежности ", или напътствие за хора, които желаят да изразят своята поддръжка за фермерите. Документът включва препоръки за осъществяване на онлайн акции, оферти за хаштагове и инструктаж по какъв начин се подписват петиции.

Лидерите на ръководещата партия заявиха, че публикуваните от Грета указания са  " доказателство за интернационалните проекти за офанзиви против Индия ".

В сряда Тунберг написа в Twitter: " Ние сме солидарни с митингите на фермерите в Индия ", като и добави линк с новинарска публикация за строгите ограничения, употребявани против протестиращите фермери. 

По-рано Риана беше разгласила публикация за репресиите против фермерите, съпроводена с въпрос към своите над 101 милиона почитатели: " Защо не приказваме за това?! ". Туитът й провокира и реакция от министъра на вътрешните работи Амит Шах, който написа в същата платформа, че  " никоя агитация не може да възпре единството на Индия ".

 

why aren’t we talking about this?! #FarmersProtesthttps://t.co/obmIlXhK9S
— Rihanna (@rihanna) February 2, 2021
Индийското държавно управление разгласява и изказване, съдържащо остро предизвестие против известни персони, които боравят със " сензационни обществени медийни хаштагове и мнения ".

Вчера, скоро откакто се появиха новините за полицейското следствие в Индия, Тунберг удостовери позицията си. " Аз към момента съм на страната на фермерите (#StandWithFarmers) и поддържам техния кротичък митинг ", написа тя в Twitter, където има 4,7 милиона почитатели.

Недоволството на фермерите

На фона на интернационалната подкрепа и инициираното полицейско разследване фермерите обявиха, че няма да се отхвърлят от протестните си дейности, до момента в който държавното управление не се съгласи да анулира поредицата от закони, признати предходната година.

Според ръководещите новите закони ще разрешат повече частни вложения в земеделския бранш и ще подтикват модернизацията. Фермерите пък споделят, че измененията, които ще разрешат на огромните търговци и вериги да купуват непосредствено от производителите, ще значат завършек на дългогодишните обезпечени цени за техните култури и ще ги оставят на милостта на огромния бизнес.

Земеделският сектор съставлява близо 15% от стопанската система на Индия, като в него участва към половината работна ръка на страната.

Достъпът на медиите до зоната на протеста е значително пресечен. Журналист бе задържан за нахлуване в редиците на недоволните през уикенда, а против девет индийски публицисти са повдигнати обвинявания, в това число за интрига поради изявления в обществените мрежи, свързани с митингите.

 
Грета Тунберг на 18: " Не споделям на хората какво да вършат "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР