Играчките от испанската женска лига стачкуват за първите два мача от сезона заради спор за заплатите

...
Играчите, които се състезават в най-високото ниво на женския футбол
Коментари Харесай

Играчите, които се състезават в най-високото ниво на женския футбол в Испания, ще стачкуват за първите две седмици от новия сезон след спор за заплатите, обяви синдикатът на играчите FUTPRO в четвъртък.

Спорът между петте синдиката, представляващи играчите – включително много от отбора, спечелил Световното първенство на Испания – и Лига F възникна основно поради несъгласие в минималната заплата за играчите и разликата в заплатите, която съществува.

„Смятаме окончателното икономическо предложение на Лига F за неприемливо и петте синдиката продължават да твърдят, че трябва да се приложи твърдо предложение по отношение на минималната заплата, така че футболистите на нашата страна да имат заплати на нивото на техния талант“, a прочетено изявление от FUTPRO.

„Позицията на лигата по време на преговорите ни изненадва и натъжава, която през цялото време е непоколебима по отношение на изпълнението на предложението, направено от синдикатите.“

FUTPRO каза, че играчите са поискали минимална заплата от €23 000 (около $24 600) да бъде въведена за предстоящия сезон, като се повиши до €25 000 (около $26 750) за следващия сезон.

Въпреки това се казва, че лигата „се е запазила практически неподвижна“, като предлага заплата от 20 000 евро (21 400 долара) и, по думите на синдикатите, „прави преговорите невъзможни“.

Квинтетът от синдикати първоначално призова за стачка през първите два мача миналия петък, но след провала на последния кръг от преговори – включително среща в последния момент, за да се опита да избегне спирането на труда – синдикатите продължават със стачни действия.

„Важно е да запомните, че текущата минимална заплата от 2019 г. насам е 16 000 евро (17 100 долара), сума, която само чрез прилагане на увеличението на основния лихвен процент на CPI (индекс на потребителските цени) ще нарасне до 18 554 евро (19 900 долара)“, каза FUTPRO.

„Ключов момент е да защитим трудовите права на нашите футболисти и да имаме ангажимента институциите, които съставляват женската футболна индустрия, да залагат на развитието и благосъстоянието на нейните герои.“

„Неразбираемо отношение“

В изявление Лига F подчерта своята „твърда убеденост“ да постигне приемлива сделка и за двете страни, включително това, което казва, че в един момент прави оферта, която ще увеличи минималната заплата до €25 000 ($26 800) за три сезона, елиминиране на пристрастията в заплащането и предоставяне на други форми на грижа за играчите.

„Отговорът на синдикатите беше остър, демонстрирайки абсолютна непоколебимост в икономическите си искания (25 000 евро за настоящия сезон и 30 000 евро за следващия), без да показват желание да преговарят за исканията си за заплати, както и да не оценяват предимствата на предлага семейно помирение и обучение“, каза Лига F.

Въпреки това, което каза, че е „неразбираемо отношение“ от страна на синдикатите, Лига F заяви, че е готова да повиши текущите заплати с 25% до 20 000 евро, както и да предложи различни други мерки, като „съвместяване на семейството, майчинство, кърмене и обучение Ползи."

В изявлението си синдикатите отричат ​​каквито и да било мерки по отношение на каквото и да било, освен заплатите, да са били обсъждани в последния кръг от преговорите, които са предназначени да избегнат стачката.

 25 август 2023 г.; Орландо, Флорида, САЩ; Стартовият състав на San Diego Wave FC показва подкрепа за Jenni Hermoso след мача срещу Orlando Pride на Exploria Stadium. 25 август 2023 г.; Орландо, Флорида, САЩ; Стартовият състав на San Diego Wave FC показва подкрепа за Jenni Hermoso след мача срещу Orlando Pride на Exploria Stadium. Нейтън Рей Зеебек/USA Today Sports/Ройтерс

Новият сезон на Лига F трябваше да започне този уикенд, като първият мач трябваше да се проведе в петък вечерта, като Севиля ще бъде домакин на UD Granadilla Tenerife.

Климат на промяна

Стачката идва на фона на повишения фокус върху женския футбол в Испания след успеха на Световното първенство за жени и последиците от нежеланата целувка от Луис Рубиалес, обсадения президент на футболната федерация на страната, към звездата на La Roja Дженифър Ермосо.

В сряда Хермосо подаде официална жалба до прокуратурата срещу Рубиалес. Испанските прокурори започнаха разследване срещу Рубиалес на 28 август, като казаха, че ще се свържат с нея в рамките на две седмици, за да „я информират за правата й като жертва на предполагаемо престъпление на сексуална агресия“.

Правната жалба на Хермосо е следващата стъпка, необходима на испанската съдебна система, за да започне дело срещу Рубиалес, който отказа да напусне поста президент на Кралската испанска футболна федерация (RFEF).

 Селекционерът на Испания Хорхе Вилда преди мача. Футбол Футбол - Световно първенство по футбол за жени Австралия и Нова Зеландия 2023 г. - Полуфинал - Испания срещу Швеция - Идън Парк, Окланд, Нова Зеландия - 15 август 2023 г. Селекционерът на Испания Хорхе Вилда преди мача. Футбол Футбол - Световно първенство по футбол за жени Австралия и Нова Зеландия 2023 г. - Полуфинал - Испания срещу Швеция - Идън Парк, Окланд, Нова Зеландия - 15 август 2023 г. Дейвид Роуланд/Ройтерс

Рубиалес се извини и описа целувката след победата на испанския национален отбор на финала на Световното първенство на 20 август като „взаимна“ – твърдение, което Ермосо отрече, като каза, че тя не е била уважавана. ФИФА, глобалният ръководен орган на футбола, отстрани Рубиалес за 90 дни, докато тече дисциплинарно производство.

Миналата седмица Испанският арбитражен съд в спорта (TAD) се съгласи да започне дело срещу Рубиалес, но отхвърли аргумента на правителството, че престъпленията му са „много сериозни“, предотвратявайки незабавното му отстраняване и принуждавайки министрите да поискат от трибунала да го направи вместо това.

Нежеланата целувка предизвика голямо сътресение в испанския футбол, като правителството настоя Рубиалес да подаде оставка, а RFEF отстрани Хорхе Вилда от ролята му на треньор на женския национален отбор. Той беше заменен от Монсе Томе, първата жена в историята на испанския национален отбор, която заема поста.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР