Игор Правица е изпълнителен директор на IBM България от средата

...
Игор Правица е изпълнителен директор на IBM България от средата
Коментари Харесай

Директорът на IBM в България: Данните са новата валута

Игор Правица е изпълнителен шеф на IBM България от средата на 2016 година, като преди този момент оглавява облачния бизнес на IBM за Югоизточна Европа с фокус върху продажбите, развиването и осъществяването на нови облачни тактики. Завършил е компютърни науки в Нови Сад, има и тапия за бизнес разбори от London Business School. Има над 10-годишен опит в промишлеността, утвърждавайки IBM като водач на пазара.

- Г-н Правица, да стартираме по-отдалеч. IBM е позната на множеството хора с продажбата на компютри, само че с какво се занимава компанията през днешния ден?

- Наистина, в един интервал от историята на IBM компанията бе най-добре позната с продажбата на хардуер, само че IBM несъмнено се промени доста. Днес приказваме за новите технологии, за цифрова промяна и мога да ви кажа, че приехме напълно нова тактика, която е насочена към новите бизнеси и новите решения, които подкрепят нашите клиенти в пътешествието им през цифровата промяна.

Затова IBM влага доста в технологии като cloud решения - и преди малко представихме страхотни образци от българския пазар с банки като ДСК. Освен това влагаме в технологии към сигурността. Трябва да загатна и анализирането на данни, както и изкуствения разсъдък, който навлиза все по-масово. Тези сфери са най-големият фокус на IBM, тъй като имаме вяра, че идната стъпка ще бъде по какъв начин да използваме тези данни, по какъв начин да ги монетизираме - всички го споделят и мисля, че може да се съгласим, че данните са новата валута.

Ако би трябвало да кажа в едно изречение какво прави IBM през днешния ден, ние предоставяме скъпи услуги, направени по размер за клиента, върху cloud технологиите на IBM. А фокусът несъмнено са данните и изкуствения разсъдък върху тях.

- Как новите технологии като cloud и blockchain оказват помощ на бизнеса?

- Виждаме и имаме вяра, че cloud технологията оказва помощ на фирмите като прави активността им по-гъвкава, по-бърза - задоволително бърза и сигурна, с цел да отговорят на търсенето от техните клиенти. Защото в крайната сметка те трансформират упованията си доста бързо. Затова виждаме cloud като платформа за нововъведения, която оказва помощ на клиентите ни да понижат времето за въвеждането на нови услуги и представянето им на пазара.

Тя им оказва помощ, както гласи цитатът " Проваляй се по-бързо, с цел да успееш по-бързо ", да форсират създаването и нововъведенията. Това мисля демонстрира ясно по какъв начин cloud оказва помощ на бизнеса и считам, че има ясни образци на нашия, българския пазар, че това се случва.

Един от образците несъмнено е ДСК, а различен е ActivTrades, която избра cloud решение от IBM за платформа за своята услуга. Предимство на нашата услуга е, че тя оказва помощ на бизнеса да доближи клиенти по целия свят - ние имаме 58 центъра за данни в света на голям брой континенти. Това дава опция на нашите клиенти бързо да реалокират услугата си на различен континент и да се насочат към нови консуматори според от техните претенции.

От другата страна blockchain е нова технология и считам, че тя има капацитет поради един доста значим факт: прозрачността, само че също по този начин и скоростта.

Знаем, че значимото в blockchain е споделената и обществена счетоводна книга (леджър), а прозрачността, която тя дава на бизнесите е неповторима. И това е нещо, което бизнесът по принцип търси, тъй като с прозрачността идва повече доверие от клиентите и по този начин можеш да изградиш нов бизнес модел върху blockchain, да иновираш? върху него.

IBM предлага blockchain върху облака, което дава опция за бърза разработка на нов бизнес, ново приложение без първични вложения.

- Кои са огромните клиенти и планове на IBM в България?

- Cloud е гореща тематика на българския пазар. Със сигурност бих загатнал ДСК, които избраха IBM, с цел да реалокират най-важните си приложения за банкиране върху облака на IBM, което им оказа помощ да покачат скоростта с 10-15%. И това е добър образец по какъв начин техните клиенти виждат изгодата от тази смяна.

Друг, който към този момент загатнах и съм доста горделив, е ActivTrades, чиято онлайн платформа за търговия е върху облака на IBM. Това е ново за IBM, която е добре позната в бизнес бранша, само че това е нова област, която пораства и тези компании, които са " родени " в облака и употребяват технологията като услуга като своя съществена тактика.

Това е добър образец по какъв начин IBM може да приспособява технологиите за компании като ActivTrades и да им помогне да ускорят своя бизнес.

На българския пазар, с изключение на във финансовия бранш, работим и в бранша търговия на дребно. Добър образец е Technopolis, с които работихме по построяването на нова платформа за електронна търговия - с цел да помогнем на компанията да отговори по-бързо на търсенето на потребителите. Всъщност успяхме да подобрим успеваемостта със 70%, въвеждайки нова платформа за електронна търговия. И то освен за цифровите клиенти, а за всички, защото свързахме услугите и въведохме да вземем за пример опцията за покупка на артикул от уеб страницата и взимането му от магазин.

- Колко са чиновниците на IBM в България и имате ли проекти за разширение на екипа?

- Броят на чиновниците варира поради наклонността за потребност от хора с нови умения и вътрешна смяна на IBM. Така че от самото начало променяме екипа, с цел да отговорим на търсенето на клиентите ни за нови технологии и умения. В международен мащаб IBM е доста огромен шеф с 360 000 чиновници и бих споделил, че ние следваме тази наклонност на смяна, по тази причина не мога да кажа съответно число..

- Какво е мнението ви за бизнес средата в България и какво би трябвало да се промени. Лесно ли намирате дипломиран личен състав?

- На българския пазар има голям капацитет. Определено той пораства и когато приказваме с нашите клиенти, виждаме огромно търсене за новите технологии. Затова съм положително надъхан.

Що се отнася до регулациите, като GDPR и PSD2 и доста други, те ни оказват помощ и на нас да промотираме по какъв начин технологията е значима и по какъв начин може да помогне на клиентите ни. Затова съм положително надъхан за бъдещето на пазара тук.

Говорейки за квалификацията, както припомнихме думите на Мария Габриел доскоро за дефицита на 350 000 души на европейско равнище в цифровата сфера, мисля, че сходен дефицит има и на българския пазар. Но значимото за нас е да образоваме хората, да работим в университетите и стартъпите и да създадем тази екосистема, която да им помогне да схванат новите технологии в точния момент и да основат верните просветителни стратегии за новите технологии, тъй като на следващия ден ще имаме потребност от тях.

- Коя технология ще има най-голямо въздействие върху бизнеса и живота на хората в идващите пет-десет години?

- Много е мъчно да предвидим за идващите 10 години, тъй като технологиите се развиват доста бързо. Но считам, че тя ще е такава, която ще ни помогне да обработваме данни. Сега сме на стадий, на който се опитваме на консолидираме и да разберем по какъв начин можем да използваме данните повече и по-добре. Затова всички технологии към изкуствения разсъдък, които могат да ни оказват помощ да използваме тези данни повече, ще бъдат търсени от пазара.

От другата страна имаме технологии като blockchain, която е напълно нова и революционна и виждам доста капацитет в нея. Затова IBM сега има над 400 разнообразни плана, които употребяват blockchain.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР