Идва моментът, в който изкуственият интелект ще надмине човешкия интелект(снимка:

...
Идва моментът, в който изкуственият интелект ще надмине човешкия интелект(снимка:
Коментари Харесай

Прогноза: AI ще стане по-умен от всички хора до 2029 г.


Идва моментът, в който изкуственият разсъдък ще надмине човешкия разсъдък
(снимка: CC0 Public Domain)

Илон Мъск, основният изпълнителен шеф на Tesla и SpaceX, направи смела прогноза за бъдещето на изкуствения разсъдък . Според него, AI евентуално ще надмине интелигентността на обособените хора до идната година и може да надмине съвкупната просветеност на всички хора до 2029 година

Тази прогноза идва на фона на продължаващ спор по отношение на евентуалните опасности и изгоди от развиването на изкуствения разсъдък, отбелязва Gizchina в обширна обява по тематиката. Възможността AI да надмине човешкия разсъдък е горещо обсъждана от софтуерни специалисти, учени и футуристи от десетилетия. Но след появяването на генеративния AI бот ChatGPT дебатът, че изкуственият разсъдък ще размени хората, се ускори.

Появата на генеративния AI накара софтуерни колоси като Гугъл, Meta, Amazon и Microsoft да влязат в конкуренция с създаване на свои езикови модели. Предвид бързото развиване в региона на AI, основният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск има вяра, че идва моментът, в който изкуственият разсъдък ще надмине човешкия разсъдък. Той даже самоуверено предвижда, че до края на 2029 година AI ще надмине равнището на просветеност на цялата човешка раса.

Кога AI ще придобие човешки разсъдък

Илон Мъск направи своя коментар, предизвикан от изявление на Джо Роугън, водещ на подкаст, с известния футурист Рей Кърцвейл, който твърди, че AI ще доближи равнището на човешкия разсъдък до 2029 година Кърцвейл е фокусиран върху експоненциалния напредък на аналитичните технологии, изключително в региона на AI.

Според неговия разбор, хората бързо усъвършенстват изчислителната мощ, сложността на логаритмите и опциите за обработка на данни. Затова Кърцвейл има вяра, че този прогрес неизбежно ще разреши на системите с изкуствен интелект да доближат и в последна сметка да надминат човешкия разсъдък.

Хората може да си мислят, че ще отнеме още 100 години, преди AI да стане по-умен от тях. Но Кърцвейл има вяра, че AI може да реализира този крайъгълен камък за по-кратък интервал, да вземем за пример през идващите пет години. Прогнозата на Илон Мъск е доста сходна. Интересното е, че Кърцвейл предвижда този прогрес в AI още през 1999 година
още по темата
Мъск е прям за евентуалните опасности от изкуствения разсъдък. В отговор на прогнозата на Кърцвейл, той акцентира, че AI може да стане по-умен от хората доста по-рано – още през идната година. Мъск има вяра, че до 2029 година AI освен ще се съревновава с всички обособени хора, само че може да надвиши груповия разсъдък на човечеството.

„ Изкуственият разсъдък може да бъде по-умен от всеки човек през идната година. До 2029 година AI може да бъде по-умен от всички хора ”, написа Мъск в подопечната му обществена мрежа X.

Докато някои гледат на AI като на инструмент за прогрес и нововъведения, други се притесняват за последствията от основаването на машини, които биха могли да надминат човешкия разсъдък. Мъск предизвести, че AI е риск за хората и в случай че нововъведенията в бранша продължат, хората може да изгубят надзор над него.

По време на среща на върха за сигурността на изкуствения разсъдък, през ноември 2023 година в Обединеното кралство, Мъск акцентира невиждания темперамент на развиването на AI. Той очерта бъдеще, в което изкуственият разсъдък може да надмине човешкия разсъдък и даже да има качества, сходни на човешките, за осъществяване на задания, включително на работните места.

Рискове и изгоди от AI

Потенциалните опасности и изгоди от създаването на AI са тематика на интензивни спекулации и диспути измежду технолози, учени и футуристи от десетилетия. Дебатът се ускори след появяването на ChatGPT, генеративния AI бот на OpenAI. Въвеждането на генеративен AI докара до разгорещена конкуренция сред огромни софтуерни компании като Гугъл, Meta, Amazon и Microsoft за създаване на техни лични езикови модели и рационализиране на платформите за AI.

Тъй като AI продължава да напредва бързо, специалистите считат, че хората би трябвало да се приготвят да употребяват силата му за положително, като в същото време смекчават евентуалните опасности и подсигуряват, че развиването на AI остава етично и потребно за човечеството. Следващите години ще бъдат основни за оформянето на бъдещето на изкуствения разсъдък и неговото влияние върху нашия свят.

В умозаключение, бъдещето на AI разкрива както обещаващи благоприятни условия, по този начин и обилни провокации. Смелата прогноза на Илон Мъск, че изкуственият разсъдък може да надмине човешкия разсъдък през идващите няколко години, акцентира неотложността от самодейни ограничения за обезпечаване на отговорно създаване и внедряване на технологии за AI.

Въпреки че AI има голям капацитет за нововъведения и напредък, той също по този начин поражда основателни опасения по отношение на последствията от него за човечеството. Докато направляваме в този бързо разрастващ се пейзаж, за заинтригуваните страни в разнообразни браншове става неотложно да си сътрудничат при оформяне на траекторията на AI към бъдеще, което дава приоритет на етичните съображения, защитните ограничения против евентуални опасности и максимизира изгодите за обществото.

Само посредством деликатно обмисляне, устойчиво контролиране и непрестанен разговор можем да насочим изкуствения разсъдък към бъдеще, което е в сходство с нашите групови полезности и желания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР