Идеята за зелена икономика и за зелени правила не загива

...
Идеята за зелена икономика и за зелени правила не загива
Коментари Харесай

Юлиян Попов: Зелената сделка и икономика се движи напред, но недостатъчно уверено в Европа

Идеята за зелена стопанска система и за зелени правила не умира по площадите и пътищата на Европа. Протестите са подтиквани от други фактори - внезапното и ненадейно намаляване за доста земеделци на земеделските артикули на международните пазари, както и размекването от предстоящите дотации, които нямат положително въздействие върху стопанската система. Това разяснява в студиото на министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Според него, зелената договорка и зелената стопанска система се движи доста решително напред. За огромно страдание в Европа незадоволително решително, което води до загуба на конкурентоспособност на Европа по отношение на Съединени американски щати, Китай, Южна Корея и Япония:

" Зелените технологии и зелената промишленост, както и зелените партии нямат доста общо по сред си. Трябва доста ясно да разделим напредъка на чистите технологии и политическата действителност, която е по-различна. "

По отношение на българската стопанска система, Юлиян Попов уточни, че тя може да бъде ефикасна и зелена или неефективна и мръсна:

" Това е изборът, който би трябвало да направи българската стопанска система и българската промишленост. Министерство на околната среда и водите работи доста дейно с тежката промишленост. Колкото и необичайно да звучи, българската промишленост е доста по-модерна и по-чиста, в сравнение с аналогични предприятия в Германия или във Франция ", добави екоминистърът.

Това не е толкоз необичайно, тъй като доста от българските предприятия са построени скоро, сподели още Попов. Той призна, че е един от хората, които са разпространявали концепцията за вятърни централи в Черно море още през 2018 година:

" Това е доста добра концепция по принцип, обаче аз не виждам сериозна вероятност за офшорна вятърна сила, т. е. перки в морето, преди края на това десетилетие, най-вероятно в края на идващото десетилетие, просто тъй като технологията би трябвало да се развие още и би трябвало да премине през невероятни обществени съвещания и с това желая да успокоя всички риболовци и туристическия бизнес, че нищо няма да стане за сметка на тях ", разясни министър Юлиян Попов.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР