Идеята за съществуването на друга форма на живот в Космоса

...
Идеята за съществуването на друга форма на живот в Космоса
Коментари Харесай

В търсене на извънземни: По-близо ли сме до откриването на живот на Марс?

Идеята за съществуването на друга форма на живот в Космоса постоянно е предизвиквала любознание измежду учени и откриватели. В момента са в ход няколко разнообразни задачи в търсене на извънземен живот оттатък границите на нашата планета.

Mars rover, NASA Снимка: НАСА

На Марс, да вземем за пример, марсоход събира проби, които да оказват помощ на учените да открият дали в миналото е имало живот на Червената планета. НАСА изпраща сонди на ледените луни на Слънчевата система в търсене на джобове с течна вода и на извънземен живот.

Астробиолози изследват атмосферите на планети отвън нашата Слънчева система и също търсят улики, които да ги отведат към форма на живот, друга от човешката.

Това е първото сходно разобличаване от повече от 20 години насам

Всички тези проучвания са в ход от няколко години насам.

„ Вярвам, че до 10 години ще имаме доказателства за това дали съществува живот на околните планети до нашата. Мисля, че в действителност сме на прага да разберем “, споделя пред Би Би Си английският кралски астроном лорд Мартин Рийс.

Марс преди и в този момент

Първите опити за разкриване на нови живи същества в Космоса са на Института за търсене на извънземен живот СЕТИ и стартират още в средата на 20 век. Тогава астронавтите търсят радиосигнали на други планети, което се оказва на вятъра изпитание.

Институтът ще търси „ техноподпис “ на далечни планети

В края на 19 век визията за Марс е била напълно друга. Вярвало се е, че на планетата изобилстват реки, удобни за съществуването на живот. Оказва се обаче най-вече суха, безплодна пустота.

Междувременно планетите към други звезди са толкоз дребни, че е мъчно да бъдат открити, камо ли да се научи освен това за тях.

В нашата Слънчева система Марс към момента е най-известното място за търсене на живот. Знаем, че планетата евентуално е била обитаема преди милиарди години, а на повърхността ѝ е имало морета и езера. Неотдавна учените даже откриха улики, че на Марс към момента може да има вода в течна форма, скрита под южната ледена шапка на планетата.

Снимка: en.wikipedia.org

Сега на планетата се разхожда марсоходът „ Пърсъвирънс “, който събира проби от пресъхналото дъно на езеро към този момент трета поредна година.

Целта е тези проби да се върнат на Земята при започване на 2030 година - задача, известна като Mars Sample Return. Тя е изправена и пред доста компликации, в това число финансиране, с цел да може марсоходът да се върне сполучливо на Земята.

По пътя на енигмата от софийските улици до Царичина

„ Ако открием живот, нещата ще наподобяват доста по-различно. Ако разполагаме с пробите от Марс, можем да навлезем в доста съответни елементи, с цел да изучим тези процеси на взаимоотношение сред скалите и водата “, споделя Сузан Швенцер, планетарен академик и член на научния екип на плана " Връщане на проби от Марс " за Би Би Си.

Възможно е в някои от пробите учените да открият вкаменени микроби в скалите - организми, невидими за елементарното око, само че въпреки всичко форми на живот.

„ Аз като академик нямаше да посветя живота си на това, в случай че не се надявах, че имаме огромен късмет да открием нещо. Надявам се, че ще намерим нещо, само че не мога да го предвидя “, споделя още Сузан.

Вече знаем за повече от 5500 планети към други звезди, известни като екзопланети, и всеки ден се появяват нови. Благодарение на голямата мощност на новите телескопи, най-много на галактическия телескоп Джеймс Уеб (JWST), астрономите стартират да изследват някои от тези планети в елементи.

Какви са методите за провеждането на проучванията

Изследователите употребяват разнообразни технологии, с цел да изследват хипотетичният извънземен живот.

По пътя на енигмата от софийските улици до Царичина

Те употребяват галактическия телескоп JWST, с цел да ревизират дали могат да схванат какви газове има на някои скалисти екзопланети, сходни на Земята. Първоначално той не е бил предопределен за проучване на тези планети, когато е бил основан при започване на века. В следствие му е предоставено да учи тези светове, тъй като най-големият галактически телескоп в историята и затова е най-хубавата машина за това.

Първата стъпка на астрономите е да потвърдят дали тези планети имат атмосфери. За тази цел сега вървят проучвания с JWST, като резултатите се чакат по-късно тази година или през 2025 година

„ Следващите 20 години на търсене на екзопланети ще зависят от този резултат. Ако планетите червени джуджета имат атмосфери, ще насочим всички телескопи на Земята към тях, с цел да се опитаме да забележим нещо “, споделя Джеси Кристиансен, астрофизик в Научния институт за екзопланети на НАСА.

Ако съумеят да открият атмосфери там, телескопът ще бъде употребен за търсене на признаци на живот. Най-вече новият голям радиотелескоп, който ще бъде пуснат в употреба през 2028 година

Снимка: en.wikipedia.org

Уредът се назовава " Square Kilometer Array " и е ситуиран на два континента - Австралия и Южна Африка.

Държави, взели участие в подготвителната фаза на SKA Снимка: en.wikipedia.org

Работата по него продължава към този момент 30 години и се допуска, че ще допринесе за решаването на основни въпроси на астрофизиката за произхода и еволюцията на Вселената.

Например, високата сензитивност на телескопа ще направи допустимо откриването на доста слаби радиосигнали от галактически източници на милиарди светлинни години от Земята, в това число сигнали, предавани през първите няколкостотин милиона години след Големия гърмеж.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР