Идеята за съединение продължава да боли от 1878 г. до

...
Идеята за съединение продължава да боли от 1878 г. до
Коментари Харесай

Николай Илчевски: Идеята за съединение продължава да боли от 1878 до 1885 г.

" Идеята за съединяване продължава да боли от 1878 година до 1885 г . ". Това сподели пред БНР писателят Николай Илчевски. 

По думите му тази болежка е предизвикана от  декларативния темперамент на Санстефанския кротичък контракт, който разпалва вяра за национално обединяване , " само че е изпразнен от наличие в случай, че има три предварителни конференции за разпределението на Балканите и на Близкия изток, откакто се реши Източният въпрос с Турция ":

" Това е огромен европейски проблем и нашето Освобождение е част от този огромен проблем. Нямало е по какъв начин да стане този индивидуален акт - завършек на войната сред Турция и Русия, с всички тези очаквания, които са включени.  Берлинският контракт ясно слага нещата по този начин, както те авансово са разпределени на трите конференции, извършени доста преди да стартира войната . И ние губим Одринска Тракия, Западна Тракия и Македония. Ние сме попарени. Това е тъгата - народът вижда, че е освободен, само че е освободен половинчато. Той е освободен от непознати въоръжени сили в Княжество България и в Източна Румелия, която е васална на Империята. Това е рев, който не стихва със Съединението , а и до 1892-ра година, когато вършим първото Българско ревю в Лондон, което желаеме да бъде намерено на 6-и септември - това е продължението на Съединението, ние не желаеме просто да бъдем свободни, ние желаеме да бъдем европейци! ".

Писателят разказа една фотография, правена в тези години на мястото на Централната поща в Пловдив:

" Това е една мера, където чернодрешковци, изпечени от слънцето, стоят и театралничат, тъй като фотографът е нагласявал статива си няколко часа. Това са героите на Съединението - чернодрешковци, които излизат от сянката на робството ".

В предаването " 12+4 " писателят Николай Илчевски разяснява духа на Съединението в наши дни:

" На днешния български парламент му останал от духа на Съединението единствено надписът " Съединението прави силата ". Това е един пантеон на българските очаквания, той не носи и капка от духа на Съединението . Ние продължаваме да се люшкаме сред ползите на великите сили, само че няма по какъв начин да угодим на никой, тъй като няма по какъв начин да се угоди на два противоположни свята. Трагедия! ".

По думите му би трябвало смелост , а не " улавяне от една за друга пола ".

Той съпостави народа с като купчина дърва, на които, с цел да пламнат, име е нужна съчка кибрит: " Трябва лидер! " , сподели писателят и добави, че няма по какъв начин с административен акт да стане нито едно обединяване, нито един напредък не може да стане без силата на народа :

" Нека българите четата и се образоват сами. Нека се обичаме! ".

Интервюто на Диана Янкулова с Николай Илчевски в предаването " 12+4 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР