Идеята за обединена футболна лига, която да даде възможност на

...
Идеята за обединена футболна лига, която да даде възможност на
Коментари Харесай

МегаЛига събира топ отборите на Югоизточна Европа

Идеята за обединена футболна лига, която да даде опция на топ тимовете от Балканския полуостров да вземат участие в доста по-конкурентна и забавна конкуренция и да осъществят по-големи доходи не е нещо ново. Тя е фантазия на стотици хиляди почитатели и наподобява все по-близо до своето осъществяване. В България започва план, който цели основаването на обединено състезание, в която да вземат присъединяване топ тимовете на страните от Балканския полуостров и други страни от Югоизточна Европа. Организацията с нестопанска цел „ Mega League Foundation “ се стреми към основаването му, като визията е това да се трансформира в състезание, което да конкурира Серия А в Италия и Бундеслигата в Германия. В нея е планувано да вземат присъединяване тимове от всички страни от Балканския полуостров, както и отбори от Израел, Грузия, Армения и Азербайджан. От „ Mega League Foundation “ са окуражени да основат това състезание, което да започва през сезон 2019/20.

Според тях: „ Футболът в района незабавно се нуждае от радикална структурна смяна, с цел да се измъкне от тежкото финансово положение, в което се намира. “ Мега лига има вяра, че ще бъде най-гледаното спортно събитие в района и прогнозата за годишни доходи от продажба на телевизионни права е към 200 милиона евро на сезон.

Форматът наподобява извънредно изчистен и явен. Мега лигата ще бъде разграничена на две групи. Първата ще бъде формирана от 20 тима, като тимовете за първия сезон са авансово подбрани. В неговия край трите последни тима в класирането ще изпаднат автоматизирано във втората група. Тя пък ще бъде формирана на същия принцип, само че от 22 тима. В края на годината първите три тима от втората група ще печелят промоция, а последните пет в класирането ще изпаднат.

В края на всеки сезон тези пет места ще бъдат разпределяни сред 40 тима от главните национални шампионати, които ще се включат в квалификационен шампионат на Мега лигата. Петте тима спечелили ще си обезпечават присъединяване във втората група на Мега лигата.

Мега лигата ще сложи на сцената някои от най-ожесточените съперничества във футбола, целящи да върнат почитатели на стадионите.

Същевременно клубовете ще могат да привлекат ресурсите да влагат в по-големи и по-качествени уреди. Мега лигата ще разреши на футболните клубове от района най-сетне да привлекат доходоносни контракти за спонсорство и да подобрят своя търговски образ.

Все още следва уточняване на самата стратегия за провеждането на мачовете и по какъв начин те ще бъдат синхронизирани с тези от европейските клубни шампионати и националните шампионати.

Един от най-сериозните евентуални проблеми би било отношението на УЕФА, която не толерира основаването на самостоятелни лиги и шампионати отвън структурите. Статутът на УЕФА и ФИФА в построяването на тази лига все още наподобява неразбираем.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР