Идеята за излежаване на ефективни присъди лишаване от свобода“ за

...
Идеята за излежаване на ефективни присъди лишаване от свобода“ за
Коментари Харесай

Андрей Янкулов: Набутването на пияни шофьори в затворите ще доведе до много негативи

Идеята за излежаване на ефикасни присъди „ отнемане от независимост “ за водачите, които са хванати да карат след приложимост на алкохол и опиати , е неприятна и ще докара до доста негативи .

Това счита юристът Андрей Янкулов , който разгласява пост във Фейсбук по тематиката. Той цитира данни, съгласно които, в случай че тази концепция се извърши , то напълно скоро излежаващите присъда за шофиране след приложимост на алкохол и опиати и у нас ще станат повече от всички останали нарушители в пандизите. Публикуваме коментара на Андрей Янкулов без редакторска интервенция:

„ В пандизите и арестите в България за 2022 година в даден миг е имало към 6500 души наказани, обвинени и подсъдими.

Установените причинители на закононарушенията шофиране след приложимост на алкохол с централизация над 1.2 промила или опиати (без причиняване на ПТП) по разкритите закононарушения, регистрирани през същата година, са 7565.

Т.е. в случай че пияните и дрогираните водачи, които не са предизвикали ПТП, би трябвало да стартират да влизат всеобщо в пандиза при първо нарушение, това на процедура ще значи, че доста скоро те ще станат повече от всички останали пандизчии, взети дружно.

Набутването на пияните водачи по пандизите ще докара до куп безспорни негативи, измежду които:

– вкарването в криминогенна среда на хора, които в огромния си % изобщо не са имали допир с такава;

– откъсването от обществената им среда, евентуална загуба на работа и разтрошаване на семейства;

– основаване на фрапантна претъпканост (отново) в местата за отнемане от независимост, което вреди на поправителното влияние на наказанието;

– трагично увеличение на разноските за затвори (и без това недофинансирани даже при настоящето положение на постоянно понижаване на затворническата популация), които всички ще плащаме.

Същевременно по отношение на упования позитив – предварителната защита, нещата освен че не са безспорни, ами и множеството проучвания не намират връзка сред увеличението на размера на наказванията и намаляването на престъпността. Всъщност съответно у нас да вземем за пример от началото на века се следят и по-малко наказателна принуда, и по-ниски равнища на престъпност.

И певицата Белослава, и хиляди други като нея, би трябвало да понесат съответна наказателна отговорност съгласно съответния случай (каквато всекидневно би се изразила в налагане на наказване без дейно отнемане от свобода), само че сигурно не и автоматизирано да влизат в пандиза. И то тъй като във Фейсбук битува разбирането, че по този начин сполучливо се борила престъпността. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР