Идеята за дръзкото военновременно посещение на Володимир Зеленски във Вашингтон

...
Идеята за дръзкото военновременно посещение на Володимир Зеленски във Вашингтон
Коментари Харесай

Изненадващото посещение на Зеленски във Вашингтон е било подготвяно от месеци

Идеята за дръзкото военновременно посещаване на Володимир Зеленски във Вашингтон е била премисляна известно време преди изненадващата аудиенция да бъде оповестена единствено часове преди идването на украинския президент, предават АП и Българска телеграфна агенция.

На среща на високо ниво през октомври в Загреб председателката на Камарата на представителите в Съединени американски щати Нанси Пелоси е разискала с ръководителя на украинския парламент опцията Зеленски да произнесе тирада пред Конгреса. Освен това чиновници на администрацията на Байдън от месеци са провеждали диалози с Украйна за допустима аудиенция на Зеленски в Белия дом, надявайки се тя да се реализира преди края на годината, с цел да бъде изпратен категоричен сигнал за поддръжка преди суровата зима, през която съветските офанзиви би могло да се засилят.

По думите на осведомен с диалозите представител на американското държавно управление в предходни телефонни диалози Зеленски показал на Байдън и други висши чиновници, че Съединени американски щати е първата страна, която желае да посети, когато настъпи верният миг. Така че в телефонен диалог сред двамата водачи на 11 декември Байдън още веднъж отправил покана.

Този път Зеленски споделил на Байдън, че верният миг е настъпил.

" Наистина желаех да дойда по-рано. Господин президентът го знае, само че не можех да го направя, тъй като обстановката беше толкоз сложна ", сподели през вчерашния ден Зеленски в Овалния кабинет. По думите на украинския водач визитата в този момент е допустимо, тъй като " ние овладяхме обстановката и… преди всичко поради вашата поддръжка ".

Сътрудник на Пелоси, формален американски източник и почитан чиновник на администрацията на Байдън, поискали анонимност, разкриха подмолни детайлности от тайното обмисляне на изненадващата аудиенция на Зеленски във Вашингтон. След като проектите почнали да получават форма, десетчасовата аудиенция на Зеленски, предвиждаща среща с Байдън в Овалния кабинет, взаимна конференция в Белия дом и изявление пред като цяло подкрепящия го Конгрес, била уредена бързо.

По думите на върховен чиновник на американската администрация, откакто двамата президенти разискали визитата на 11 декември, Белият дом изпратил публична покана на 14 декември. Зеленски я приел в петък и визитата била доказана два дни по-късно, като на представители на Белия дом уведомили канцеларията на Пелоси за проектите за визитата на украинския водач.

" Радвам се, че успяхте да извършите това пътешестване и да сте тук ", сподели през вчерашния ден Байдън на Зеленски. " За мен е чест да съм до вас в единна отбрана против бруталната, бруталната война, водена от (руския президент Владимир) Путин ", добави той.

Вчерашното събитие беше усърдно изпълнен проект на американските и украинските управляващи по какъв начин Зеленски бързо и безвредно да пътува до Вашингтон за първото известно негово пътешестване отвън страната от началото на съветската инвазия през февруари.

По информация на полската телевизия Те Ве Ен 24 (TVN24) украинският президент пресякъл границата с Полша през вчерашния ден сутринта и дошъл на железопътната гара в пограничния град Пшемисъл, където идват и голям брой негови сънародници, бягащи от войната. Придружен от посланика на Съединени американски щати в Украйна, Бриджит Бринк, Зеленски бил превозен с автомобил на американското посолство до летището в Жешув, където се качил на аероплан, пътувал непосредствено до Съединените щати и приземил се в американската военна база " Андрюс " малко след пладне през вчерашния ден.

Зеленски бил превозен до базата " Андрюс " с американски държавен аероплан, употребен нормално от министри и други високопоставени без президента и вицепрезидента. Белият дом не разгласи обществено идната аудиенция на Зеленски до 1 ч. локално време през вчерашния ден, изчаквайки до момента в който било преценено, че Зеленски към този момент е в сигурност отвън Украйна.

След като самолетът на Зеленски се приземил, защитата му била поета от Сикрет сървис (Secret Service), както нормално се прави при визити на държавни глави.

Цитираният върховен чиновник на администрацията сподели, че Съединени американски щати са поддържали тясна връзка със Зеленски по въпроса за неговата сигурност и че украинският президент е считал, че е задоволително да направи малко посещаване в Съединени американски щати.

Междувременно Пелоси, която през последните месеци пътува по целия свят и гневно пази Украйна, също подготвяла от месеци почвата за обръщението на Зеленски пред Конгреса.

Тя беше на срещата на високо ниво в Загреб през октомври по покана на Зеленски и Руслан Стефанчук - ръководителят на украинския парламент. Там Зеленски приказва пред аудиторията за " значимото значение на непоклатимата взаимност на свободния свят с Украйна " – тирада, която Пелоси посочи в своята покана към украинския президент.

След като председателката на Камарата на представителите в Съединени американски щати се завърнала от Хърватия, тя почнала да разисква концепцията за послание на Зеленски, като осведомила другите основни фигури в Конгреса - водачът на болшинството в Сената на Съединени американски щати Чък Шумър, водачът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти и водачът на малцинството в Сената Мич Макконъл – за своите диалози в чужбина и ги помолила за тяхната поддръжка за концепцията украинският водач да пристигна в Капитолия.

Вчера Пелоси, която единствено след няколко дни ще съобщи символизиращото поста ѝ чукче на републиканците, най-сетне одобри Зеленски в Капитолия - аудиенция, която тя назова " голяма привилегия " и " огромна горделивост " - в миг, когато Конгресът е напът да утвърди спомагателна незабавна помощ за Украйна на стойност 45 милиарда $.

" Вашето посещаване идва в миг, когато Конгресът се приготвя още веднъж да одобри още един важен пакет поддръжка в региона на стопанската система, сигурността и филантропичната помощ. Надявам се това да се случи в границите на идващите 48 часа ", сподели Пелоси на Зеленски.

Още преди да отпътува от Украйна, самият Зеленски правеше подмятания, че е допустимо да се приготвя изненадваща аудиенция в чужбина.

При посещаване във вторник в град Бахмут, Донецка област, на Зеленски му беше връчен украинско знаме. Тогава той даде обещание, че ще съобщи флага " от момчетата на Конгреса, на президента на Съединени американски щати ".

След като се изправи пред Конгреса на Съединени американски щати нощес, Зеленски най-сетне показа знамето – покрито с подписите на украински военни, сражаващи се на фронта. " Те ме помолиха да ви донеса това знаме на вас, на Конгреса на Съединени американски щати, на членовете на Камарата на представителите и сенаторите, чиито решения могат да спасят милиони хора ", гласяха заключителните думи на украинския президент пред американските законодатели. " Така че дано тези решения да бъдат взети. Нека това знаме да остане при вас. Дами и господа, това знаме е знак на нашата победа в тази война. "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР