Идеята по всеки учебен предмет да има само по един

...
Идеята по всеки учебен предмет да има само по един
Коментари Харесай

Депутати обсъждат един учебник по предмет за всеки клас

Идеята по всеки образователен предмет да има единствено по един учебник, от който да учат учениците , още веднъж излиза на дневен ред - в случай че не за обществото, то най-малко за депутатите. Тази отколешна концепция на социалистите ще се преглежда през днешния ден на обществено разискване в парламента заедно с още два плана за промени в Закона за предучилищното и учебното обучение - на ГЕРБ и на Министерски съвет.

Проектът на Българска социалистическа партия планува за всеки образователен предмет за всеки клас просветният министър да утвърждава със заповед един учебник или образователен комплект, който според оценяването е в най-голяма степен дава отговор на държавен стандарт и има най-добра употреба в практиката. Пак министърът, считат от левицата, следва да утвърждава и всички планове на образователни пособия, отговарящи на стандартите. Имената на оценителите в утвърдените образователни книги трябва да са изписани на видно място, а разпространението на учебниците следва да се реализира от министъра по Закона за публичните поръчки. Според левицата това ще е антикорупционна смяна.

Проектът на Министерски съвет планува. При осъществяване на своите функционалности педагогическите експерти би трябвало да са политически неутрални и да не налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и възбраната за политическа активност важат също за началниците и чиновниците в районните ръководства на образованието.

Предложението на МОН бе предизвикано от голям брой случаи, при които чиновници от РУО в страната правят политическа активност и по време на предизборни акции за другите типове избори, в това число и в качеството им на претенденти от името на партии и обединения.

Третият план за промени в учебния закон е на депутати от ГЕРБ - те оферират и в идващите 2 година, без значение дали сме в пандемия, да я има опцията учениците да се образоват отдалечено по персонално предпочитание на родителите си. Тази мярка бе въведена през предходната образователната година, като от нея се възползваха към 1% от всички възпитаници у нас. Прекъсването й ще сътвори действителен риск освен от връщане на тези деца в една рискова за здравето среда (не може да се отхвърли, че доста фамилии с друг, нехомогенен здравен статус - акцентират от ГЕРБ), само че и от съществени дефицити в образованието им заради възможна насилствена и непрекъсната смяна в организацията на провеждането на образованието, аргументират се депутатите на Бойко Борисов.

От МОН са на мнение, че тази опция следва да съществува единствено зза тази образователна година. Освен това поддържат и въвеждането на избрани условия за онлайн образование по персонални аргументи - съгласно тях не е достатъчно само родителите да са обезпечили условия за образование в електронна среда, както е в този момент - да вземем за пример имат таблет, само че и следва ученикът да има добър триумф, да е ангажиран с образованието и да не е в риск от отпадане.

 

КЪДЕ Е СТАЛИН?

" Практиката в някои страни, въвели един учебник по един предмет, не е изключително обнадеждаваща ", коментира учител. Той споделя за Русия, където Путин е въвел това предписание, като в резултат се оказало, че Сталин е " липсващ " от учебника от история. В Унгария пък, концепцията на Виктор Орбан не сполучила, защото въпросният свръхучебник не се харесал на учителите и те го заменили с пособия. В Гърция пък това предписание е въведено преди доста години, само че там проблем се оказват доста заведени каузи от издатели, които са недоволни, че не е определен техният учебник.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР