Идеята от началото на 2022 г. ДДС за доставките на

...
Идеята от началото на 2022 г. ДДС за доставките на
Коментари Харесай

Идеята за по-нисък ДДС за газ и ток може и да не се реализира

Идеята от началото на 2022 година Данък добавена стойност за доставките на газ и електричество краткотрайно да се намали може да остане единствено проява на положително желание от страна на служебния кабинет.

В сряда стана ясно, че Министерският съвет е упълномощил на министъра на финансите да приготви техническо искане за съвещания с Европейска комисия за използване на по-ниска ставка на Данък добавена стойност за доставките на електрическа енергия и природен газ. Идеята е на Министерството на енергетиката, излиза наяве от изявления в " Медиапул " и " 24 часа ". Тя планува за период от януари до април 2022 година косвеният налог да бъде намален на половина, т.е. да стане 10%.

От Министерството на финансите обаче обръщат внимание, че решението на държавното управление е само за техническо приготовление на искане за осъществяване на консултация на България с Комитета по Данък добавена стойност към Европейската комисия. За да бъде изпратено настояването обаче, ще е нужно ново решение на Министерския съвет. Досега страната не е взела участие в сходна процедура, по тази причина не е ясно и какъв брой време ще отнеме тя.

Не е ясно и дали новата власт би прегърнала сходна концепция - по време на обществените договаряния за държавно управление Асен Василев, който евентуално ще е бъдещият финансов министър, се разгласи срещу нови диференцирани ставки по Данък добавена стойност. Косвеният налог е най-големият приходоизточник в бюджета. А и всяко краткотрайно данъчно облекчение нормално става непрекъснато, тъй като по-късно се отстранява доста мъчно. Например 9% ставка за заведения, спортни зали, книги, памперси и детски пюрета не докара до намаляване на цените, само че пък за сметка на това ще бъде удължена с най-малко още година.
Реклама Ще има ли резултат
Междувременно цените на енергийните източници на тържищата не престават да летят. От Нова година се чака семействата също да усетят това с новите, доста по-високи цени на парното и водата. Още през октомври част от членовете на КЕВР разясниха, че има възможност токът за бита да се усили с 20-30% от 1 януари. Но в случай че новата власт желае, може да ограничи повишаването до 5-7% - във " Фонд сигурност на електроенергийната система " има над 2.5 милиарда лева, с част от които може да се компенсират разноските за квоти за тока на контролирания пазар.

Понижението на Данък добавена стойност ще има относително дребен резултат и за бизнеса, който е на свободния пазар. При цена на тока от 400 лева на мегаватчас понижената ставка ще намали цената му с едвам към 40 лева В същото време бизнесът ще получи обезщетения в размер на 110 лева на мегаватчас употребена електрическа енергия за ноември и декември. Увеличението на цените на тържищата обаче продължава, по тази причина и фирмите ще упорстват да се плануват обезщетения и за първите месеци на новата година, като за задачата се употребяват насъбраните милиарди във " Фонд сигурност на електроенергийната система " или различен механизъм.
Какво би трябвало да се направи
За да влезе в действие новата ставка, страната първо би трябвало да я съветва с Комитета по Данък добавена стойност към Европейската комисия. По-ниският Данък добавена стойност за този тип доставки беше позволен неотдавна от Брюксел поради рецесията с високите цени на силата и може да се употребява от страните членки като краткотрайна мярка. Испания и Португалия да вземем за пример към този момент редуцираха за избран интервал от време Данък добавена стойност ставките си за газ и електрическа енергия.

От Министерството на финансите обаче обръщат внимание, че решението на Министерския съвет от сряда е само за започване на техническа подготовка за правене на искане за осъществяване на консултация с Комитета по Данък добавена стойност към Европейска комисия за използване на понижена ставка. Както и че все още не се коментирани съответни параметри по наличието на настояването.
Реклама
За да се изпрати то, ще е нужно ново решение на държавното управление, не е ясно какъв брой време ще лишават диалозите с Европейска комисия, а в това време понижението на ставката би трябвало да бъде гласувано и от Народното събрание. Т.е. в последна сметка решението дали високите енергийни цени би трябвало да се " борят " с редуцирана ставка на Данък добавена стойност ще е на новото държавно управление. И в случай че се продължи пътят, окончателното решение съвсем несъмнено ще пристигна много след началото на годината.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР