Идеята на Софийския дискусионен форум площадът, които се намират между

...
Идеята на Софийския дискусионен форум площадът, които се намират между
Коментари Харесай

Проектът за обновлението на пл. Вацлав Хавел вече е готов

Идеята на Софийския спорен конгрес площадът, които се намират сред бул. “Евлоги и Христо Георгиеви ” и улиците “Шипка ” и “Асен Златаров ”, да бъде наречена известния чешки стихотворец, драматург и отстъпник, а в ново време и президент на Чехия Вацлав Хавел, е на път да се осъществя. Проектът за обновлението на пл. " Вацлав Хавел " към този момент е подготвен.

Гражданската организация назовава неофициално концепцията си #СЪРЦЕТОПЪТУВА, с цел да даде знак за една нова демократична субкултура, подготвена да премине националните граници. “Идеята се зароди още 2017 година, когато нашата самодейност имаше концепция да наименува дружно със Столичната община някои от новите станции на метрото от третия метродиаметър, по-специално тази до бул. “Прага ”, сподели пред Радио София инж. Петър Стойнев, председател на Софийския спорен конгрес.

Идеята тогава не се осъществя, само че пък по този начин схващат, че би трябвало да срещнат по-добре младежите с личността и активността на Хавел. Така през същата 2017 година преиздават най-известното есе на Хавел - “Властта на безвластните ”, което излиза с нов превод на Мартин Младенов.

“Вацлав Хавел за мен е едно доста ярко име. Един актуален мъдрец и извънреден визионер. Той е драматург, човек, който беше другар с Лу Рийд и “Ролинг стоунс ”, споделя инж. Стойнев.

Идеята за обновлението на площад „ Вацлав Хавел “ съдържа очакван креативен синтез, изразен в присъща интерактивна обемно пространствена форма. “Сърце ” в подножието на луксозно дърво. Пространството към него е планувано да е отворено, а за самобитни постаменти на бъдещите пейки към Сърцето да се употребяват стъпалообразните равнища, които по този начин или другояче остават, с цел да запазят дървото.

Проектът е с създател арх. Юлия Величкова. За реализиране на концепцията за скулптурната фигура/синтез/ " Сърце " е поканен чешкия актьор Курт Гебауер, самият създател на присъщия план в Прага, " Сърце " в памет на Хавел.

“За Хавел любовта е значима и то освен персоналната, а любовта сред хората. Винаги към своя автограф той добавяше и едно сърце. Така сърцето във времето беше признато като знак на самия Вацлав Хавел.

Към края на президентския си мандат имаше едно огромно неоново сърце на самия замък. Когато умря Хавел, и хората поставяха свещи, восъкът беше претопен и отново сърце направиха, което пътуваше из Чехия ”, допълва Мартин Младенов - член на Софийския спорен конгрес, който живее в Прага и тематиката за Хавел му е близка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР