„Идеята на сертификатите е облекчаване на пътуването, а не възпрепятстване.

...
„Идеята на сертификатите е облекчаване на пътуването, а не възпрепятстване.
Коментари Харесай

Петър Витанов: Трябва да ускорим ваксинацията, ако искаме да спасим летния туристически сезон


„ Идеята на документите е облекчение на пътуването, а не възпрепятстване. Целта е улеснение и възобновяване на свободното придвижване на хората “, съобщи ръководителят на българските социалисти в Екологичен потенциал в предаването „ Брюксел 1 “ по. „ В момента в редица страни ограниченията са разнообразни, на процедура имаме 27 разнообразни метода. За да отидете до Холандия, се желае и антигенен тест, изработен до 72 часа преди пътуването, за Белгия срокът е 48 часа. Някъде имаме карантина от 10 дни, другаде – от 14. Добре е да се сътвори един механизъм, който да синхронизира и уеднакви всички тези ограничения, с цел да може европейците да пътуват свободно “.

Според Витанов документът би трябвало да остане опция на теста. Това ще спести време и средства на хората, които пътуват постоянно и се постанова да си вършат проби непрекъснато. От друга страна ще остави опция и за тези, които не желаят да се имунизират и биха предпочели теста. Ваксинационните паспорти сигурно би трябвало да бъдат употребявани единствено за пътешестване, тъй като в други сфери – като наемане на работа да вземем за пример, ще доведат до дискриминация.

Очаква се на 17 март Европейската комисия да предложи правилник във връзка с документите. „ Въпросите обаче стават от ден на ден, изключително в миг, в който европейската взаимност като че ли се пропуква. Чехите се обърнаха към Русия за ваксини, словаците към този момент закупиха 2 млн. дози; Австрия и Дания стартират взаимно произвеждане с Израел. Унгарският министър-председател се имунизира с китайската ваксина… “, сподели още евродепутатът.

Какви данни ще съдържат имунизационните паспорти? Кои ваксини в действителност ще попаднат в тях? По какъв метод ще се съхранява и пази голямата база данни, обвързвана със документите. Как ще се действа във връзка с новопоявяващите се варианти на вируса? Това са единствено част от въпросите, на които Европейската комисия ще би трябвало да дава отговор. Поне 2-3 месеца ще са нужни, с цел да бъде признат новият правилник и да се стигне до влизането му в действие.

„ Според мен въпросът би трябвало да бъде решен преди началото на юни, с цел да може да има изгода от тези документи, във връзка с туристическия сезон, който в някой страни стартира даже по-рано “, счита евродепутатът. Туристическият бранш способства за над 10% от Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз, а за страни като Гърция, Малта, Кипър процентът е съвсем двоен. Затова е значимо да бъде открита формула, която да разреши на хората да стартират да пътуват още веднъж.

Витанов обаче акцентира, че въпросът със документите е директно обвързван с темповете на имунизация. „ Ние изоставаме доста по отношение на другите страни в Европейски Съюз, които пък изостават от Англия, Съединени американски щати, Израел. Когато имунизацията се бави, губим човешки животи. Икономиката не може да се възвърне. А що се отнася до туризма, кой задграничен екскурзиант ще пристигна в България, когато има растеж и взрив на новозаразени? Затова е значимо имунизацията да се случи допустимо най-скоро. Надявам се да стартира да тече по-организирано и в по-бързи темпове, с цел да можем въпреки всичко да имаме летен туристически сезон, най-малко някаква част от него да бъде избавена “, сподели още евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР