Идеята на BgGPT е българските институции, компании, организации и държавни

...
Идеята на BgGPT е българските институции, компании, организации и държавни
Коментари Харесай

Прод. Мартин Вечев: Идеята зад BgGPT е да се ползва от българския бизнес без да се споделят данни навън

" Идеята на BgGPT е българските институции, компании, организации и държавни институции да могат да го вземат на флашка или диск и да стартират да го употребяват. По този метод поверителните и персонални данни няма да излизат от институцията, а и от България изобщо ".

Това сподели основателят на Българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) Мартин Вечев в предаването " 120 минути ".

Думите му идват дни, откакто стана ясно, че българска версия на стратегия за изкуствен интелект, наречена BgGPT, ще бъде налична за всички консуматори на 3 март.

Чатботът BgGPT е особено подготвен за спецификите на българския език, като в първата си версия моделът е тестван върху над 3 милиарда фрази и се състои от 7 милиарда параметри, обясниха основателите му при формалното му показване.

Проф. Вечев е теоретичен шеф на плана.

" INSAIT прави това в интерес на българската страна. За да може българските компании и организации да имат достъп до същата технология, без да споделят данни. BgGPT потегля гратис, само че към този момент какъв брой време ще успеем да го поддържаме, ще забележим. Със сигурност през първата година той ще бъде безвъзмезден за страната ", сподели Вечев.

Той добави, че сходни технологии постоянно позволяват избрани неточности, защото тези модели се базират на статистически разбор.

" Допускането на неточности обаче демонстрира, че индивидът към момента е необходим ", акцентира българският академик.

Според него изкуственият разсъдък е инструмент, посредством който можем да учим по-добре, само че той служи единствено като помощно средство.

" Децата няма да научат математиката, в случай че самите те не вземат решение задания, в случай че не се мъчат, в случай че материалът не мине през тяхната глава ", по този начин разяснява Вечев взрива на написани домашни, отчети и вести от ChatGPT.

Той въпреки всичко напомни, че има и други технологии, които биха могли да разпознаят използването на изкуствения разсъдък в домашните занятия на децата, като разкри, че INSAIT също работи по създаването на сходен инструмент.

INSAIT беше открит в партньорство с СУ " Сухопътни войски. Климент Охридски " през април 2022 година

Само преди месец стана ясно, че Аmazon подарява 1 млн. $ на института, с които да бъде обезпечена и поддръжка за заплати на откриватели, както и стипендии за докторанти и студенти.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР