Идеята, че листите оказват някакво особено влияние за изборните резултати,

...
Идеята, че листите оказват някакво особено влияние за изборните резултати,
Коментари Харесай

Кольо Колев: Листите не оказват влияние на изборните резултати

" Идеята, че листите оказват някакво изключително въздействие за изборните резултати, според мен е несъстоятелно. Има, несъмнено, фигури, знакови лица от обособените партии, чието държание се следи и които дават образа на партията, само че това надалеч не са листите, това са главните представители, по този начин да се каже, на партиите. Баталиите към листите и подрежданията нормално са за вътрешнопартийна консумация и оказват помощ на съперниците да споделят: " Ей, гледайте ги, тези се изпокараха ". Това стана ясно от разбора на Кольо Колев, притежател и шеф на социологическата организация " Медиана " в коментар по тематиката дали ще трансформират водачите на листи партийните резултати за 49-ия парламент. 

От думите му стана ясно, че сега разликата сред двете водещи политически сили  е 2%, само че това може да бъде променено, и освен при първите политически партии, защото данните демонстрират, че има близо 700 хиляди индивида, които към момента не са решили твърдо дали да гласоподават и за кого да гласоподават.

" Ако тези гласоподаватели се люшнат в една или друга посока, те могат драстично да извърнат картината ", посочи социологът. 

Още е рано да се вършат прогнози, сподели още Колев и добави: " Да, има 6 партии, които са над 4-те %, само че има още две партии, които имат действителни шансове да влязат (б.р: в 49-я парламент). Това е новата групировка " Левицата ", която има 3,5% все още, както и партията на Слави Трифонов, която  се намира покрай 4-те % ".

Според Колев има още доста въпросителни, картината е моментна, която дава тези данни до към 25-и февруари. Те могат да бъдат фрапантно изменени, според от разнообразни и вътрешно-, и външнополитически събития. 

" Преди 18 години в Испания Сапатеро (б.р.: Хосе Луис Родригес Сапатеро, министър-председател на Испания в интервала 14 март 2004-21 декември 2011 година) беше надалеч обратно, само че гръмна метрото и след две седмици той беше отпред на страната ", даде образец Колев по какъв начин рязко се трансформират изборните резултати, под въздействието на избрани събития. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР