Идеята беше Китай да бъде в перфектна форма за XX

...
Идеята беше Китай да бъде в перфектна форма за XX
Коментари Харесай

Политиката на Китай за „нулева ковид“ разваля празника от преизбирането на лидера Си Дзинпин

Идеята беше Китай да бъде в съвършена форма за XX конгрес на Китайската комунистическа партия, на който се чака президентът Си Дзинпин да бъде определен за рекорден трети мандат, като с това се приближава до Мао Цзедун по значимост и въздействие. В навечерието на това грандиозно събитие управляващите се борят да овладеят локалните огнища на коронавирус, само че вирусът не се подчинява на партийните постановления, написа в собствен разбор BBC.

" Нулев коронавирус "

Докато други страни разчитаха на имунизацията и на това по какъв начин да се научат да живеят с вируса, Китай потегли по пътя на потискането и потушаването на всяко огнище на зараза, блокиране и строги ограничавания.

Страната има политика на нулева приемливост към коронавирус, когато даже поради единични случаи управляващите изпращат цели градове на локдаун – назовава се ​​ " нулев коронавирус ". През последните седмици десетки милиони хора в 60 китайски града още веднъж бяха заключени в домовете си. И в понеделник в страната са регистрирани 949 нови случая на коронавирусна зараза.

Въведени са строги ограничавания за пътешестване, всеобщи проби, повсеместни QR пропуски. Всичко това понижи натоварването на лечебните заведения. Икономиката и жителите обаче заплащат за това. Официалната младежка безработица в този момент е 18,7%, а тази година ще доближи 20%.

Как върви имунизацията

Китайското управление, което толкоз ревниво следи за прецизното съблюдаване на ограничаващите ограничения, не е изключително въодушевено от имунизацията. Почти няма разяснителни акции, никой не приканва за имунизации. Освен това са позволени единствено местни ваксини, макар че изследванията демонстрират, че те не са толкоз ефикасни, колкото добре известните интернационално приети препарати. „ Няма да изкореним вируса в скоро време. Очакваме по-ефективни медикаменти и по-ефективни ваксини “, споделя проф. Лян Вангян, началник на държавната експертна група за Covid-19 и проектант на актуалната политика на нулева приемливост.

Той признава, че локалните ваксини в Китай не са толкоз ефикасни в битката с инфекцията, колкото се предполагаше, само че най-малко предотвратяват съществени болести и гибел. Китайските специалисти считат, че главният проблем на имунизацията е недоверието към имунизациите. Дори някои китайски лекари поучават пациентите си да не се имунизират.

„ Много по-възрастни хора имат съпътстващи болести. Те имат вяра, че имунизацията не е безвредна. Но в действителност е безвредна. Трябва да предадем това обръщение “, споделя професор Лян. Правителството обаче не счита разяснителната акция за приоритет.

Живот в условия на обсада

Железопътните връзки от Синдзян неотдавна бяха спрени, като доста елементи от района, в това число столицата Урумчи, бяха блокирани за влизане, тъй като локалните управляващи признаха, че не са съумели да спрат разпространяването на вируса.

Жителите на блокираните региони се оплакват от липса на храна и артикули от първа нужда. „ Минаха 15 дни - брашното, оризът, яйцата ни свършиха. Преди няколко дни свърши млякото за децата ни “, споделя гражданин на западен Синдзян. В югозападната планинска провинция Гуейджоу управляващите оповестиха блокиране на столицата Гуейджянг без предизвестие, без да дадат време на жителите да се приготвят. В постройките, съгласно в. " Гардиън ", асансьорите са били изключени, с цел да не могат хората да излизат. " Не можете да купувате артикули онлайн, тъй като няма доставка. А супермаркетите са затворени. Правителството ни третира като животни. Или просто желае да измрем? " - пита един от ползвателите на обществената мрежа Weibo.

Най-големият град под карантина е Чънду, столицата на провинция Съчуан, където 21 милиона души имат възбрана да напущат града. За закупуване на артикули от първа нужда в магазина е належащо уверение за негативен тест за коронавирус.

На 5 септември, когато земетресение с магнитуд 6,8 удари региона, убивайки 70 души, жителите на Чънду имаха сложен избор - да останат под карантина или да избягат. Но силите за сигурност направиха избор вместо доста от тях, като блокираха изходите от високите здания.

Политиката на управляващите води до голям брой разнообразни ограничавания, затрудняващи живота на популацията. Яндзао, предградие на Пекин, се състои най-вече от служащи със скромни приходи. Столицата е от другата страна на река Чаобай. Така че на път за работа пропускателните пунктове с инспекции на документи и здравни книжки са сложни за заобикаляне.

През юни на доста поданици на Яндзяо не беше разрешено да влязат в столицата, което докара до конфликти сред хора, опитващи се да стигнат до работата си и полицията. Стигна се до там, че някои пътуваха до работните си места в Пекин с надуваеми лодки. " Много поданици на региона са уволнени - споделя жена от опашка за рейс.  И в случай че си намерят нова работа, няма гаранция, че и там няма да бъдат третирани незаслужено ", прибавя тя.

Някои западни компании започнаха да изтеглят производството си от страната. Причината е, че в Китай индустриалният цикъл може да бъде спрян когато и да е заради непредвиден локдаун.

След празника

Основният печеливш от напускането на фирмите беше Виетнам с неговата евтина работна ръка и постоянна политическа среда. В него към този момент работят хиляди служащи във фабриките на водещи софтуерни колоси като Apple, Samsung, LG Electronics и Microsoft. „ Много от тези компании устояха на комерсиалната война, устояха на възходящите разноски за работна ръка в Китай. След това оцеляха след спирането на веригите за доставки по време на пандемията... Мисля, че нулевият коронавирус е капката, която преля чашата сега “, предвижда Грег Полинг, шеф на програмата за Югоизточна Азия в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS), в изявление за Al Jazeera.

Наред с политиката на нулев коронавирус, на нула се оказа и туристическият отрасъл. Туристите от чужбина не могат да дойдат в Китай, а вътрешният туризъм е мощно понижен от блокадите.

По всяко време градът, в който сте пристигнали, може да бъде затворен от обсада, в случай че там бъдат открити случаи на болестта. И даже в случай че можете да напуснете, не е несъмнено дали родното ви място ще ви одобри, в случай че решат локалните управляващи, че идвате от огнище на болест. Местни медицински управляващи се притесняват, че в случай че всички ограничавания бъдат отстранени на следващия ден, коронавирус ще се популяризира със скоростта на горски пожар. Досега Китай съумя да сведе до най-малко разпространяването на вируса, тъй че да не скапе празника на XX партиен конгрес. Но в този момент страната заплаща за това със съществени стопански загуби и възходящо неодобрение измежду популацията. Преди пандемията икономическият напредък на Китай беше към 6%. Последният индикатор за напредък на Брутният вътрешен продукт на страната е 0,4%.  Какво следва? На този въпрос, явно, няма лесни отговори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР