Идеята агенти на ДАНС да бъдат внедрявани в частните фирми

...
Идеята агенти на ДАНС да бъдат внедрявани в частните фирми
Коментари Харесай

Агенти на ДАНС в частните фирми - ето какви са опасенията

Идеята сътрудници на ДАНС да бъдат внедрявани в частните компании не е нова и режимът, който до момента ДАНС използваше, също имаше опция за внедряване на чиновници на прикритие. Това разяснява някогашният вътрешен министър Цветлин Йовчев в предаването „ Лице в лице “ по bTV. Няма нищо, което е трагично сега, увери той.
Йовчев изясни разликата сред чиновник на прикритие и сътрудник под прикритие. В първия случай самоличността на лицето е същинска, както и това, което се показва за него. Във втория се построява цялостна нова подправена идентичност.
От това, което изслушах, бих разделил мненията и опасенията в три съществени направления – че се уголемяват пълномощията и обсегът на дейностите на ДАНС; че няма да има задоволително ефикасни механизми за контрол; и че сътрудници надали не ще плъзнат всеобщо по компаниите. Няма учредения за такива терзания, увери гостът.
Що се отнася до първия аспект, негласното събиране на информация е в основата на активността на всички специфични служби – разследващи и контраразузнавателни. И това дали ще стане посредством СРС, посредством секретни сътрудници или посредством чиновници на прикритие, това няма никакво значение. Тази активност е заложена от дълго време в Закона за ДАНС, в действителност измененията са козметични – този член, който регламентира активността, е допълнен с юридически лица и свободни специалности
По отношение на опасенията за контрола Йовчев посочи, че има много съществени вътрешни механизми, в това число тези хора и ръководителите им подлежат на парламентарен надзор.
Йовчев успокои и че няма да има повсеместност – няма запас за това, нито предпоставки, посочи той. Агентите могат да бъдат внедрявани единствено за законно откритите функционалности на ДАНС, т.е. избран дребен кръг от компании ще дават отговор на изискванията, където могат да бъдат внедрени такива чиновници. Това ще бъдат безусловно хора, които ще се броят на пръсти, уточни гостът.
Той посочи, че по този начин работят всички служби по света, само че подобен метод се употребява извънредно рядко в извънредно лимитирани случаи – когато е належащо да има наблюдаване и надзор върху избрани процеси. Те може да са свързани с търговия със артикули с допустима двойна приложимост, надзор върху лицата, които влизат през контролно-пропусквателни пунктове, артикули и така нататък Тогава внедрения чиновник ще извършва функционалности, с цел да е в положение да получи информация и индикации, да вземем за пример, че се приготвя терористичен акт, уточни той. Ако превишат правата си, чиновниците носят дисциплинарна, даже наказателна отговорност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР