Идеята 24 май да стане национален празник вместо 3 март

...
Идеята 24 май да стане национален празник вместо 3 март
Коментари Харесай

24 май - национален празник? Депутатите са раздвоени



Идеята 24 май да стане народен празник вместо 3 март раздели народните представители, само че не по оста ръководещи - съпротива.
Искането беше импортирано през вчерашния ден от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Депутатите се мотивираха предлагането си с това, че празникът се признава от всички български жители.

С какви причини предлагането беше подкрепено и отхвърлено?

На въпроса за какво внасят в този момент това предложение, един от вносителите - депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков, дава отговор с въпрос: " Има ли подозрение някой, че в сърцата на българите 24 май е техният народен празник? ".

От Демократична България са склонни да прегърнат концепцията. Атанас Атанасов подсети: " 24 май би трябвало да е народен празник. Това е празникът на подрастващото потомство ".

Николай Радулов от Има Такъв Народ обаче подозира опозицията в популизъм:
" Те би трябвало да предложат нещо. В това Народно заседание работят контра на всичко, което се предлага. Опитват се да създадат усещане ".

Ирена Анастасова от Българска социалистическа партия, ръководител на комисията по обучение, се причислява към причините му: " И аз се удивлявам за какво 12 години ГЕРБ не направиха тази смяна ".

Друго съмнение е, че ГЕРБ се възползва от конюнктурата с войната в Украйна и опълчва 3 март на 24 май.

Аргументи срещу изрази Костадин Костадинов от " Възраждане ": " Без 3 март, Деня на Свободата, нямаше да има Денят на съединението и Денят на независимостта, нямаше да има и Ден на българската култура, просвета и словесност, тъй като нямаше да има български народ.

Движение за права и свободи се двоумят. Мукаддес Налбант: " Най-хубавият празник е за мен, само че за народен, би трябвало да заменяем мнение с сътрудниците ".

За да бъде признато това предложение, то би трябвало да мине през решение на Народното събрание. Такъв спор скоро не се обрисува. И от ГЕРБ са наясно с този факт.

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР