Идеалната пиеса за 75-годишнината на Стефан Мавродиев. Историята на един

...
Идеалната пиеса за 75-годишнината на Стефан Мавродиев. Историята на един
Коментари Харесай

„Аз, Фойербах“ – Стефан Мавродиев на 75 години

Идеалната пиеса за 75-годишнината на Стефан Мавродиев. Историята на един артист, не от най-великите, само че от най-влюбените в специалността. Историята на един възрастен мъж, който още носи в себе си светлина и пристрастеност.

Първото ми очакване към моноспектакъла на Стефан Мавродиев ще обясня с една преживелица от преди няколко седмици. На премиерата на  до мен на първия ред седяха Койна Русева и Станка Калчева. Двете са колежки на Мавродиев в Младежкия спектакъл и по този начин откровено и от сърце се радваха на всяко негово появяване на сцената, че си споделих: Този човек несъмнено е незабравим, щом сътрудниците му го обичат толкоз доста.

Да, Стефан Мавродиев е незабравим! В пиесата на Танкред Дорст той играе възрастен артист, който не е излизал на сцена от седем години, през които с него са се случили тъжни неща и в този момент е последният му късмет да се върне към живота. Защото артистът живее единствено на сцената. И без значение, че в залата няма режисьор, който да чуе монолога му, а единствено един прекомерно млад и прекомерно апатичен помощник (Ахмед Юмер), Фойербах с сила и пристрастеност ще изиграе пред нас ролята на живота си.

Режисьорът Владимир Люцканов споделя, че когато дал текста на Стефан Мавродиев и след известно време го попитал за мнението му, артистът дал отговор: „ Аз към този момент научих 20 страници “. Така изцяло естествено и с обич се ражда това зрелище, в което Стефан Мавродиев съумява да покаже доста от своя актьорски „ боеприпас “ – от смях до сълзи, с сила и пристрастеност, за която множеството му връстници могат единствено да му завиждат.

И тъй като мотивът е празничен, седнала измежду публиката в салона, си мислех кои са моите най-отчетливи мемоари за Стефан Мавродиев в театъра от последните години. Може би най-близката му роля до тази в „ Аз, Фойербах “ е тази в в спектакъл 199. За силата и иронията в ролята му на хазяина на студентите в – последната режисура, в която го гледах напълно неотдавна. Или за изцяло непредвидения за мен режисьорски гений в прелестната режисура. Всъщност, става известно, че Стефан Мавродиев е популярен артист. Пожелаваме му от сърце креативно дългоденствие!
 
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР